Uncategorised

Uncategorised

Programok 2024

Írta: MSMKE

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
2024. évi szakmai és kulturális programterve

 

- X. SpecFilmFeszt TikTok/Reels kampány általános- és középiskolások számára (beküldési határidő 2024. szeptember 10.)

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület TikTok/Reels videópályázatot hirdet a kulturális akadálymentesítés népszerűsítése érdekében általános és középiskolai diákok, továbbá érdeklődő tartalomkészítők számára a X. Magyar Speciális Filmfesztivál kísérőprogramjaként. A pályázat célja a figyelemfelhívás a fogyatékossággal élő embertársaink problémáira filmes eszközökkel. Az általános és középiskolás diákok megszólítása annak érdekében, hogy a környezetükben élő, értelmi fogyatékossággal, vagy autizmussal, spektrumzavarral küzdő embertársaikra fókuszáljanak egy adott probléma és lehetőség szerint annak megoldására tett erőfeszítések bemutatásával.

Felhívás és nevezési lap innen letölthető


- 5. ONLINE Filmes Napok, 2024. március 6. (jelentkezési határidő március 1.)

Virtuális közösségi együttlét, ahol a filmes csoportok egy időben, de az ország különböző helyszínein készítenek filmeket és mutatják be azokat a világháló segítségével. A virtuális rendezvényen 2 fős szakmai zsűri értékeli az alkotásokat.


- Plakátpályázati felhívás! X. SpecFilmFest Beküldési határidő: 2024. március 31.

A pályázat célja, hogy megnyilvánulási és megmérettetési lehetőséget adjunk azon alkotó szándékú személyek számára, akik a X. Magyar Speciális Filmfesztivál jellegét, ismérveit, legfontosabb jellemzőit plakáton jelenítenék meg, grafikus formában. A tervezésnek irányt adó kulcsszavak: - fogyatékossággal élők, kulturális akadálymentesítés, esélyegyenlőség, filmművészet, filmek, filmvetítések, közösség, nemzetközi.

Nevezés és további részletek itt


- Speciálisfilm forgatókönyvírói pályázat 2024. április 5. (beküldési határidő)

A felhívás célja, hogy fogyatékossággal élő emberek ötleteiből és az ő közreműködésükkel készüljenek leforgatható kisfilmek alapjául szolgáló forgatókönyvek.

A felhívás a további részletekkel innen letölthető


- Részvétel a ReelAbilities Filmfesztiválon és ipari csúcstalálkozón, New York, 2024. április 5-10.

Csatlakozás a fogyatékossággal élőkre összpontosító filmfesztiválok nemzetközi hálózatához (Disability Film Festival Network). 


- Speciális Filmklub a Művészeti Népfőiskolán (MMIK), Szombathely, 2024. február-december között havonta

Tematikus filmvetítések és közönségtalálkozó a fogyatékossággal élő emberek filmjeiből, vagy a róluk készült alkotásokból. Filmek Iránból, Latin-Amerikából, Angliából, továbbá válogatások down-szindrómások, autizmus spektrumzavarral élők, pszichiátriai betegek filmes alkotásaiból

  • február 8. február 15. Válogatás a szombathelyi speciális filmes csoportok alkotásaiból
  • február 29. Nino bárkája című film vetítése, a 6. Magyar Speciális Filmfesztivál nagydíjas alkotása
  • március 21. Válogatás autizmus spektrumzavarral élő alkotók filmjeiből
  • április 18. Iráni filmek a fogyatékossággal élőkről: Nargesi és Water, Wind, Dust & Bread című filmek vetítése
  • május 23. Válogatás a Dunántúli Speciális Filmszemle díjazott alkotásaiból
  • szeptember 5. Brit filmek Down-szindrómás alkotóktól: The Secret Life of Astrid North és The Secret Life of Tom Lightfoot című filmek vetítése
  • szeptember 26. Válogatás pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók filmjeiből
  • október 24. Filmek Latin-Amerikából: After the eclipse (A napfogyatkozás után) - Bea R. Blankenhorst, Argentina és Tracing a Glance (Egy pillantás nyomon követése) – Matias Angulo, Argentina
  • december 12. Válogatás a X. Magyar Speciális Filmfesztivál díjazott alkotásaiból

- Speciális Szakmai Tanfolyam, Eger, 2024. április 22-26.

Speciális szakmai tanfolyam filmes témakörben a szociális ágazatban dolgozók, mentálhigiénés szakemberek és gyógypedagógusok részére. Célunk a szociális ágazatban dolgozó szakemberek filmes tudásának bővítése, hogy a speciális filmeseket támogatva magabiztosabban vehessenek részt a filmes alkotói munkában.


- 8. Kőszegi Filmes Napok, Kőszeg, 2024. május 8.

Közösségi együttlét, ahol a filmkészítés elméleti és gyakorlati technikáival ismerkedhetnek meg a speciális filmes közösségek. A rendezvény főként a fogyatékossággal élő alkotók filmes tudását hivatott fejleszteni. A gyógypedagógiában lefektetett kis lépések elvét figyelembe véve, folyamatos gyakorlással, könnyen érthető elméleti részek átadásával összeállított, évente megrendezésre kerülő alkotóműhely és találkozó megszervezése a célunk. A rendezvény különlegessége, hogy egy alkotótábor, egy konferencia és egy filmszemle tulajdonságait foglalja magába. 2 fős szakmai zsűri értékeli és segíti a műhelymunkában résztvevőket.


-  3. Dunántúli Speciális Filmszemle, Szombathely, 2024. május 30.

Egy regionális megrendezésű, országos filmszemle, ami fogyatékossággal élő alkotók kisfilmjeit fogadja, és biztosítja számukra színvonalas keretek között a bemutatkozási lehetőséget. A beérkezett alkotásokat 3 fős szakmai zsűri értékeli és díjazza. A rendezvény részben szakmai fórum is, mert az alkotók számára lehetőség adódik a szakemberekkel való konzultációkra, amelyek biztosítják a további fejlődési lehetőséget.  


- Részvétel a Magyar Mozgókép Fesztiválon, Veszprém, 2024. június 13.


- 9. Speciális Filmes Alkotótábor és Műhely, Szolnok, Tiszaliget, 2024. július-augusztus

Az egyhetes alkotótábort fogyatékossággal élő filmesek és segítőik részére szervezzük, ahol filmes és színházi szakemberek részvételével segítséget nyújtunk számukra a filmkészítés technikáinak elsajátításában. Az alkotótábor egyben közösségi és rekreációs program is, ahol a kikapcsolódásra és a feltöltődésre is nyílik lehetőség.


- 8. Speciális Nézőpont bemutatkozó nap, filmvetítésekkel, Szombathely, 2024. szeptember 19.

A rendezvény célja az elkészült alkotások bemutatása, a pozitív példák és sikerek megmutatása, a közösségi együttlét és az egymástól való tanulás lehetőségének megteremtése. Célja továbbá filmkészítés és a filmkultúra népszerűsítése a fogyatékossággal élő emberek és segítőik körében. A bemutatott kisfilmek vetítése után maguk az alkotók és segítők szolgáltatnak izgalmas háttérinformációkat az elkészült alkotásokról és a készítés folyamatáról.


- 6. Tiszántúli Speciális Filmszemle, Kisújszállás 2024. október 2.

Egy regionális megrendezésű, országos filmszemle, ami fogyatékossággal élő alkotók kisfilmjeit fogadja, és biztosítja számukra színvonalas keretek között a bemutatkozási lehetőséget. A beérkezett alkotásokat 3 fős szakmai zsűri értékeli és díjazza. A rendezvény részben szakmai fórum is, mert az alkotók számára lehetőség adódik a szakemberekkel való konzultációkra, amelyek biztosítják a további fejlődési lehetőséget.


- 10. Magyar Speciális Filmfesztivál / 10th Hungarian Disability Film Festival, 2024. november 26-28.

Fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők, valamint független- és hivatásos filmesek nemzetközi integrált filmfesztiválja. A rendezvény több kulturális és szakmai kísérőprogrammal várja az érdeklődőket. Kerekasztal beszélgetéssel, film- és könyvbemutatóval, jótékonysági koncerttel gazdagítjuk a fogyatékossággal élőkről és a filmről szóló programunkat. A magyarországi speciális filmesek érzékeny alkotásai mellett, betekintést kaphatunk abba, hogy a világ különböző országaiban fogyatékossággal élő emberek hogyan élik mindennapjaikat és milyen lehetőségeik vannak.

- Szakmai kerekasztalbeszélgetés, Budapest, 2024. november 26.

A szakmai kerekasztal beszélgetésen olyan filmes, színházi, televíziós és gyógypedagógus szakemberek mutatkoznak be és beszélgetnek a speciális filmezésről, akik hosszú évek óta vesznek részt a speciális filmkészítést támogató rendezvények megvalósításában. Beszélnek a filmkészítés ezen szegmensének múltjáról, jelen helyzetéről, eredményeiről, illetve jövőjéről. A beszélgetésen elhangzó gondolatok egyaránt fontosak lehetnek a filmkészítők, a szociális szférában dolgozók és a téma iránt érdeklődő szakemberek számára.

- Magyar Speciális Filmfesztivál jubileumi gálavetítése az Uránia Nemzeti Filmszínházban, 2024. december 5.


- Speciális Mozifilm Klub – AGORA Savaria Filmszínház, Szombathely (szünetel)

Közösségi moziélmény biztosítása fogyatékossággal élők gyermekek és fiatalok számára. A 2-3 heti rendszerességgel működő program fogyatékossággal élők számára biztosítja térítésmentesen a hamisítatlan moziélményt. Előzetes időpont és film egyeztetéssel, az aktuálisan forgalmazásba került gyermekeknek és fiataloknak szóló filmekből állítjuk össze a kínálatot. 


- Magyar Speciális Filmarchívum (www.sfa.hu) folyamatos bővítése – az eddig készült valamennyi speciális film kategorizálása, archiválása és online felületen való elérhetővé tétele kutatási és szakmai célból

Díjátadó ünnepség ONLINE / Award ceremony - 9th Hungarian Disability Film Festival

Írta: MSMKE

 

ONLINE Közvetítés! A következő youtube linken lesz elérhető a 9. Magyar Speciális Filmfesztivál díjátadójának online közvetítése 2023. november 9.-én, csütörtökön 16 órától
The online broadcast of the awards ceremony of the 9th Hungarian Special Film Festival will be available on the following YouTube link November 9, 2023 from 4 p.m.

Vetítési program 2023 / Projection programme 2023

Írta: MSMKE

Első nap / First day 2023. november 7. 13:00

13:00 A Filmfesztivál megnyitója / Opening of the Film Festival

Filmes és gyógypedagógus szakemberek kerekasztal beszélgetése / Filmmakers and special education professionals roundtable discussion

A szakmai kerekasztal beszélgetésen olyan filmes, színházi, televíziós és gyógypedagógus szakemberek mutatkoznak be és beszélgetnek a speciális filmezésről, akik hosszú évek óta vesznek részt a speciális filmkészítést támogató rendezvények megvalósításában. Beszélnek a filmkészítés ezen szegmensének múltjáról, eredményeiről, jelen helyzetéről, illetve jövőjéről. A beszélgetésen elhangzó gondolatok egyaránt fontosak lehetnek a filmkészítők, a szociális szférában dolgozók és a téma iránt érdeklődő szakemberek számára.

The professional roundtable discussion will bring together film, theatre, television and special education professionals who have been involved in the implementation of events supporting special filmmaking for many years. They will talk about the past, achievements, present and future of this segment of filmmaking. The discussion will be of interest to filmmakers, social workers and professionals interested in the subject.

Moderátor: Fábián Gábor elnök, MSMKE / Moderator: Gábor Fábián, Chairman, MSMKE

 

2023. november 7. 13:00-18:00

Versenyfilmek vetítése / Screening of competition films (Színházterem /Theatre Hall)

  1. Water, Wind, Dust and Bread – Directed by Mahdi Zamanpoor Kiasari, Islamic Republic of Iran 0:25:00

A short documentary about the life of an 11year old boy, Abolfazi and an 8 year old girl, Setayesh who has no birth certificate in one of the remote border areas and who move along in hardship and strive for their living.

Víz, szél, por és kenyér – Dokumentumfilm egy 11 éves fiú, Abolfazi, és egy 8 éves kislány, Setayesh, életéről, akik születési anyakönyvi kivonata nélkül élnek egy távoli határvidéken, és nehéz körülmények között küzdenek a megélhetésükért.

  1. 15 Years – Directed by Katie Mayhew, United Kingdom 0:05:24

David Plummer has been a professional wildlife photographer for over 25 years and was diagnosed with Parkinson’s disease at the age of 39. David has never surrendered to the degenerative disease and has continued to push his career to higher levels.

15 év – David Plummer több mint 25 éve hivatásos természetfotós. 39 éves korában Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, de David soha nem adta meg magát a degeneratív betegségnek, és a küzdelem közben a karrierje egyre ívelt felfelé.

  1. Where the Heroes are – Directed by Ange Wieberdink, Netherlands 0:43:00

It is a family portrait. Jons, the son, is severely mentally handicapped, storms often rage in his head. When he was seven, Jons was put in a home. This was almost impossible decision for his loving and caring parents to take.

Ahol a hősök élnek – A film egy családi portré. Jons, a fiú súlyosan értelmi fogyatékos, gyakran tombolnak a viharok a fejében. Hétéves korában Jons egy otthonba került. Szerető és gondoskodó szülei szinte képtelenek voltak meghozni ezt a döntést.

  1. STIGMA – Directed by Aida Argüelles, Spain 0:06:58

The film narrates the life of a special, intelligent and talented woman who, after a traumatic personal event, suffers a mental crisis that marks her freedom forever.

STIGMA – A film egy különleges, intelligens és tehetséges nő életét meséli el, aki egy traumatikus eseményt követően mentális válságba kerül, amely örökre megpecsételi szabadságát.

  1. Cross the Sky – Directed by John Slemensek-Thorne, United Kingdom, 0:23:59

This is the name of a community theatre company for learning disabled and autistic adults has been running for over 20 years. Over the last six months filmmaker John Slemensek-Thorne of Studio Bokehgo has embedded himself in the company, supporting the company members to tell their story.

Át az égen – Ez a neve egy tanulási nehézségekkel küzdő és autista felnőttekből álló közösségi színházi társulatnak, amely több mint 20 éve működik. Az elmúlt hat hónapban John Slemensek-Thorne filmrendező, a Studio Bokehgo munkatársa bekapcsolódott a társulat életébe, és segített a társulat tagjainak abban, hogy elmeséljék a történeteiket.

  1. Destiny – Directed by Yaser Talebi, Islamic Republic of Iran 0:53:00

A motherless young woman in Iran is torn between her desire to take care of her mentally disabled father and her desire to go to university. This documentary is observational, letting people and emotions reveal themselves. This is a window on contemporary Iran that everyone should see.

Végzet – A film egy fiatal, anyátlan iráni nő vívódását mutatja meg: maradjon-e mentálisan sérült édesapja mellett vagy válassza-e a továbbtanulást és az egyetemet. A kamera csak megfigyel, hagyja, hogy az emberek és az érzelmek magukat fedjék fel. A film olyan ablakot nyit a mai Iránra, amelyet mindenkinek látnia kellene.

  1. Unconquered – Directed by John Parr, United Kingdom 0:28:10

A true story of two elite soldiers severely injured in the line of duty. “Unconquered” charts their inspiring journey from the depths of despair to break the chains of life changing injuries to rise again.

Legyőzhetetlen – Két, szolgálat közben súlyosan megsérült elit katona igaz története. A "Legyőzhetetlen" bemutatja inspiráló útjukat, mely a kétségbeesés mélyéről, hogy megtörjék az életüket megváltoztató sérülések láncait, és újra felemelkedjenek.

  1. 4 Deaf Yorkshiremen and a Wedding – Directed by Louis Neethling, United Kingdom 0:28:00

Comedy about four grumpy deaf Yorkshiremen. Angus’s daughter announces she’s getting married. But has she chosen the right man?

4 siket yorkshire-i és az esküvő – Komédia négy mogorva siket yorkshire-i férfiról. Angus lánya bejelenti, hogy férjhez megy. De vajon a megfelelő férfit választotta-e?

  1. Shaking Hands with the Devil – Directed by Olz McCoy, United Kingdom 0:13:52

This short documentary follows wildlife photographer and Parkinson’s sufferer David Plummer as he travels through Kenya to meet those who have been marginalised, stigmatised and persecuted for having Parkinson’s Disease.

Alku a gonosszal – Ez a rövid dokumentumfilm David Plummer természetfotóst követi, aki Parkinson-kórban szenved, és keresztül utazik Kenyán, hogy találkozzon azokkal, akik a Parkinson-kór miatt a társadalom szélére kerültek, és akiket megbélyegeztek és üldöztek a betegségük miatt.

  1. Derűsen minden könnyebb – Ásotthalmi filmes csoport, Segítő: Sarlainé Albert Lívia, Tóthné Nagy Ágnes, Csongrád-Csanád Vármegye Fenyőerdei Otthon, Ásotthalom, Magyarország 0:03:17

Legyen szó barátságról, sportról, szórakozásról vagy munkáról, egy dolog biztos: ha az ember jókedvű, mindig, minden sokkal jobban megy.

Serenity Makes Everything Easier – Whether it's friendship, sport, fun or work, one thing is for sure: when you're in a good mood, everything always goes better.

  1. Laci bácsi (Önkéntesek Ágfalván) – Ágfalvi Filmes Csoport, Segítő: Szalay József, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona, Ágfalva, Magyarország 0:07:23

A film Dolgos Lászlóról, nyugalmazott katonatisztről, egy igazi emberbarátról szól, aki jógaórákat tart az otthonban.

Uncle Laci (Volunteers in Ágfalva) – The film is about László Dolgos, a retired military officer, a true philanthropist who teaches yoga classes at the home.

  1. Álommező – Gacsal Sándor, Harczi János, Kocsis Sarolta, Vincze Tibor, Segítő: Bácsalmási Gabriella, Kollarics Attila, Bárka Integrált Szociális Intézmény, Kiskunhalas, Magyarország 0:08:43

A filozofikus hangvételű rövidfilm egy teljesen spontán ötletből indult ki. A filmes csapat négy szereplőjével kisétáltunk az intézmény hatalmas füves pályájára ihletet meríteni. Már messziről észrevettük a mező közepén elhagyatottan virító ruhadarabot. A szakadt pulcsin az UNREAL feliratot olvashattuk, aminek a jelentése: valószerűtlen. Felmerül a kérdés: Mit kezdünk az életünk váratlan eseményeivel?

Dream Field – The philosophical short film was born from a spontaneous idea. The four members of the film team walked out onto the institution's vast grassy lawns for inspiration. From a distance, we spotted a piece of cloth lying abandoned in the middle of the field. On the torn sweatshirt we could read the words UNREAL. The question arises: what do we do with the unexpected events of our lives?

  1. Ne add fel csak azért, mert most minden nehezebbnek tűnik! – Köteles Erzsébet, Budapest, Magyarország 0:07:47

„Egy különleges élet sok féle nehézséget hozhat. De ezek nem feltétlenül jelentenek rosszat, ugyanúgy élvezem az életet. Boldogan, erősen, és magabiztosan. Erős, mély gondolatokkal és kérdésekkel foglalkozom.”

Don't give up just because everything seems harder now – “A special life can bring many kinds of difficulties. But they are not necessarily bad. I enjoy life just as much. Happily, strongly, and confidently. I deal with strong, deep thoughts and questions.”

  1. Éljen a tábor – Tóth Ákos, Segítő: Csikós Krisztián, Fügefa Gyümölcsei Alapítvány, Halásztelek, Magyarország 0:03:12

A film egy személyes élmény a nyári táborozásról. Ákos a film készítője és főszereplője, aki elmeséli, hogy miért olyan hálás, amiért részt vehetett a Fügefa Gyümölcsei Alapítvány filmkészítő kerekesszékes gyerektáborban.

Long Live the Camp – The film is a personal experience of a summer camping. Ákos is the film's creator and protagonist, who tells us why he is so grateful to have been able to participate in the Fügefa Gyümölcsei Foundation's filmmaking wheelchair camp for children.

  1. Amikor a szívedhez szól a papírajándék – Kulcsár Bálint, Kikelet Otthon Speciális Filmes Csoport, Zalaszentiván, Magyarország 0:14:49

A papír szívember születésének és egy éves életének a története.

When a Paper Gift Speaks to Your Heart – The story of the birth and the one-year life of the paper-heart man.

  1. Halálos meglepetés – Rum-Kastély EGYMI Médiaszakköre, Segítők: Győrváry-Góth Szilvia, Ihász-Kozmor Barbara, Rum-Kastély, Magyarország 0:07:30

A diákok közti konfliktustól eljutunk a zombik világába. Vajon mi lesz Rum-Kastély EGYMI sorsa? Mindez legyen meglepetés.

Deadly Surprise – From the conflict between students to the world of zombies. What will be the fate of Rum Castle EGYMI? All this should be a surprise.

  1. Szorgos kezek – Ásotthalmi filmes csoport, Segítő: Tóth Fanni, Farkasné Németh Ibolya, Csongrád-Csanád Vármegye Fenyőerdei Otthon Ásotthalom, Magyarország 0:03:47

A szorgos kezek alatt ég a munka. De lehet, hogy nem mindenki olyan szorgos mindig, mint ahogy az elsőre látszik?

Diligent Hands – The job is done quickly under the diligent hands. But maybe not everyone is always as diligent as they first appear?

  1. Minden jó, ha a vége jó – Speciális Filmes Csoport, Segítő: Sarlainé Albert Lívia, Vas Megyei ÉFOÉSZ, Szombathely, Magyarország 0:03:25

Akármilyen rosszul induljon is egy nap, mindig lehet jó a befejezés.

All is Well That Ends Well – No matter how bad a day starts, it can always end well.

  1. Naplemente! A legértékesebb arany a Földön – Köteles Erzsébet, Budapest, Magyarország 0:03:00

„Kísérleti filmjeimben a saját szemszögemből igyekszem a világot, és a környezetem apróbb részleteit bemutatni – ebben a filmben a Nap elmúlásáról elmélkedem.”

Sunset! The Most Valuable Gold on Earth – “In my experimental films I try to show the world from my own point of view and the smaller details of my surroundings. In this film, I reflect on the passing of the sun.”

  1. Az erdő védelmezője – Nyíri László, Tóth Mária, Ivánfi Tibor, Rácz József, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes, Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány, Bánhalma, Magyarország 0:02:24

Ez az animációs film egy törpéről szól, aki az erdőben lakik és félti az erdőt. Egyedül már kevés ahhoz, hogy megóvja, ezért egy angyal segít neki társat találni.

The Defender of the Forest – This animated film is about a dwarf who lives in the forest and tries to save it. Alone, he is not enough to protect it, so an angel helps him find a partner.


2. NAP

 2023. november 8. 10:00-13:00

Versenyfilmek vetítése / Screening of competition films (Színházterem /Theatre Hall)

  1. When Time Got Lauder – Directed by Connie Cocchia, Canada 01:53:30

When Time Got Louder touches upon the immense impact autism has on siblings and parents, and shows the importance of sibling connection and the unconditional bond between family. With a focus on authenticity, Kayden is played by a young man on the autism spectrum, as well as displays artwork from the autism community on screen, and all of the licensed music in the film being from the autism and LGBTQ+ communities.

Amikor hangosabb lett az idő – A film azt a hatást mutatja meg, amelyet az autizmus gyakorol a testvérekre és a szülőkre – és bemutatja a testvéri kapcsolat és a családi kötelékek fontosságát. A hitelességre fókuszálva Kayden szerepét egy autizmus spektrumon élő fiatalember játssza, valamint a film autista közösségekből származó műalkotásokat jelenít meg a vásznon. A filmben szereplő összes zene autista és LMBTQ közösségek alkotóitól származik.

  1. Lego Oma – Directed by Karina Sturm, Germany 0:12:16

Lego Oma is a 12-minute micro-budget short documentary about Rita Ebel, aka the Lego Oma, a German grandma and wheelchair user. The film tells Rita’s story, from her accident, over finding new ways to participate in sports while very much remaining the stubborn athlete she’s always been, to using Lego ramps to force non-disabled people to think about accessibility.

Lego nagyi – 12 perces kisköltségvetésű rövid dokumentumfilm Rita Ebelről, azaz a Lego nagyiról – egy német kerekesszékes nagymamáról. A film elmeséli Rita történetét, a balesetétől kezdve azon át, hogy új utakat találjon a sportoláshoz, miközben megmarad annak a makacs sportolónak, aki mindig is volt, egészen a Lego rámpák építéséig, hogy a nem mozgássérült embereket rákényszerítse, hogy elgondolkozzanak az akadálymentesítés lehetőségein.

  1. Culicidae – Directed by Greg Moran, Australia 0:06:58

A late-night intrusion leads to a life and death struggle. „I’ve been a high-level quadriplegic since I was 15 as a result of a rugby accident. I have had many late night, frustrating battles with mosquitoes, and I thought it would be a good concept for a short film as it is high stakes, is a universal subject matter and a window into a world that not many people get to see.”

Szúnyog – A küzdelem egy késő esti betolakodóval élet-halál harcba torkollik. "Egy rögbibaleset következtében tizenöt éves koromban lebénultam. Sok késő éjszakai, frusztráló csatát vívtam a szúnyogokkal, és úgy gondoltam, hogy ez jó koncepció lenne egy rövidfilmhez, mivel komoly tétje van, univerzális téma és egy olyan világba enged betekintést, amelyet nem sokan láthatnak."

  1. Csabi – Koloszár Csaba és az Ágfalvi Filmes Csoport, Segítő: Szalay József, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona, Ágfalva, Magyarország 0:08:40

Koloszár Csaba nemrég érkezett az ágfalvi otthonba. A film az ő sorsát mutatja be.

Csabi – Csaba Koloszár has recently arrived at the home in Ágfalva. The film tells his story.

  1. The Involved Inclusion – Kulcsár Bálint, Kikelet Otthon Speciális Filmes Csoport, Zalaszentiván, Magyarország 0:04:59
  2. A nagy LPS interjú – Grim Dorina, Segítő: Pinczés Alexandra, Fügefa Gyümölcsei Alapítvány, Halásztelek, Magyarország 0:03:53

Dorina és a kutyája, Rafi, arról kérdezi a környezetében élőket, hogy mitől érzik magukat boldognak az életben.

The Big LPS Interview – Dorina and her dog Rafi ask people around them what makes them feel happy in life.

  1. Körforgás – Ásotthalmi filmes csoport, Segítő: Tóth Fanni, Masa-Kiri Anikó, Csongrád-Csanád Vármegye Fenyőerdei Otthon, Ásotthalom, Magyarország 0:01:40

Zenés etűd a természet körforgásáról és az abban részt vevő segítő emberről.

Cycle – A musical étude about the cycle of nature and the human being who helps it.

  1. Handsome People – Életrevalók Filmes Műhely, Segítő: Busi Juliánna, Zétényi Sándor Bp. Főváros XV. kerületi Önkormányzat Göncz Árpád Szociális Intézmény Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona, Budapest, Magyarország 0:02:57

A day in the life of our institution told through the hands of our carers, with music.

Kézemberek – Intézményünk egy napja ellátottjaink, gondozóink kezeinek segítségével elmesélve, zenei aláfestéssel.

  1. A boccia labdák szünetben – Papp-Szebeni Liza Segítő: Szebeni Erzsébet, Hauk-Botykai Júlia, Fügefa Gyümölcsei Alapítvány, Halásztelek, Magyarország 0:01:25

A film egy titkos felvételt jelenít meg. A boccia sport közben a labdák a szünetben veszekszenek. Ezt a konfliktust mutatja be Liza egy rajzos animáció sorozat segítségével. A rajzokat Liza készítette a tabletjén a jobb kezének kisujjával a Fügefa Gyümölcsei Alapítvány filmkészítő kerekesszékes gyerektáborában.

The Boccia Balls at the Break – It is a secret recording. During the sport of bocce the balls are fighting at the break. Liza shows this conflict through a series of animated cartoons. The drawings were made by Liza on her tablet with the little finger of her right hand at the Fügefa Gyümölcsei Foundation's filmmaking wheelchair children's camp.

  1. A pórul járt férj - Rum-Kastély EGYMI Médiaszakköre, Segítők: Győrváry-Góth Szilvia, Ihász-Kozmor Barbara, Rum-Kastély, Magyarország 0:06:38

Filmünk elején egy kedves házaspár csendes délutánjába kapunk bepillantást. Az otthon nyugalmát megzavarja a férj barátja, aki elcsábítja haverját egy fergeteges buliba. A másnap a következményeké... vajon mit tesz egy bölcs asszony, ha rájön, vaj van a férje füle mögött?

The Husband in Distress – At the beginning of our film we get a glimpse of a quiet afternoon with a lovely couple. The peace of the home is disturbed by the husband's friend, who takes his pal into a wild party. The next day is all about the consequences... what does a wise wife do when she discovers what's behind her husband's ears?

 

2023. november 8. 14:00-17:00

Versenyfilmek vetítése / Screening of competition films (Színházterem /Theatre Hall)

  1. Genius in Disguise: Demystifying Dyslexia – Directed by James Amuta, Nigeria 0:23:43

Dyslexia is a learning difficulty that affects 40 million Nigerians. 98% of this figure goes undiagnosed. The symptoms of Dyslexia in children have often been mislabelled, hence exposing these children to ridicule and bullying from teachers, parents, and peers. In adults, the consequences are much more dire.

Az álcázott zseni: a diszlexia demisztifikálása – A diszlexia egy tanulási nehézség, amely 40 millió nigériai embert érint. Ennek a számnak a 98%-át nem diagnosztizálják. A diszlexia tüneteit a gyermekeknél gyakran tévesen címkézik fel, ami miatt ezek a gyermekek ki vannak téve annak, hogy a tanáraik nevetségessé teszik, a társaik pedig kicsúfolják őket. A felnőtteknél a következmények még sokkal súlyosabbak lehetnek.

  1. Dinner for Six – Directed by Emily Kranking, United States 0:06:23

An overprotective family spies on their disabled daughter's first date in absurd ways. Reimagined as the rom-coms and Disney Channel sitcoms she grew up with, Emily Kranking tells an exaggerated version of her first date.

Vacsora hat főre – Egy túlaggódó család abszurd módon kémkedik fogyatékos lányuk első randevúja után. A romantikus komédiákat és a Disney-csatorna sitcom-jait újra gondolva, amelyeken Emily Kranking felnőtt, az első randevú eltúlzott változatát meséli el.

  1. Addicted to Life – Directed by Pola Rapaport, United States 1:26:00

Strong-willed, funny, and charismatic, Paralympic champion wheelchair-racer Marieke Vervoort’s time is running out. At 37, a debilitating, chronic illness she has had for more than 20 years has begun to take its toll. As Marieke’s strength falters and her body begins to fail, she decides to take control by signing papers to die by euthanasia, the controversial procedure of medically-assisted death.

Az élet megszállottja – Az erős akaratú, vicces és karizmatikus kerekesszékes paralimpiai bajnok, Marieke Vervoort ideje egyre fogy. 37 évesen egy több mint 20 éve tartó krónikus betegség már nagyon legyengítette a szervezetét. Ahogy Marieke ereje fogyatkozik, és teste kezd összeomlani, úgy dönt, hogy átveszi az irányítást, és aláírja az eutanázia, azaz az orvosilag támogatott halál ellentmondásos eljárásához szükséges papírokat.

  1. Veled-Melletted – Kulcsár Zoltán, Szőllősi Zsolt, Segítő: Háklár Szidónia, Őri László, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ 0:07:01

Az alkotók, akiknek ez az első filmes alkotásuk, kettejük barátságát mutatják be. Több évtizede ápolnak jó barátságot egymással. Kapcsolatuk bemutatására egy számukra új formát, a filmet választották. A kisfilmben feltett kérdéseket saját maguk fogalmazták meg választ keresve a több vihart is megélt szoros barátságukra.

With You – Beside You – The filmmakers in their first short film talk about the friendship between them. They have been good friends for decades. They have chosen film, as a new form for them, to display their relationship. The questions in the short are written by them and they are trying to find answers to their close friendship, which has weathered many storms.

  1. Cipő - Ásotthalmi filmes csoport, Segítő: Tóth Fanni, Farkasné Németh Ibolya, Ásotthalom, Magyarország 0:03:01

Történet arról, hogy a barátok hogy tudnak segíteni, ha szükség van rá, hogy a társuk is részt vehessen a közös élményekben.

Shoes – It's a story about how people can help when it’s needed, so that their friend can take part in their happy experience.

  1. On-offline? – Speciális Filmes Csoport, Segítő: Sarlainé Albert Lívia, Vas Megyei ÉFOÉSz, Szombathely, Magyarország 0:06:48

Az online világ annyira káros hatással van az ember személyiségére, hogy a net függőségében nem veszi észre az élet apró örömeit és szépségeit. Pedig az élet továbbra is CSODÁLATOS.

On-offline? – The online world has such a damaging effect on human’s personality that you can become addicted to the internet and miss out on life's little pleasures and beauties. Yet life is still AWESOME.

  1. Nyolc óra munka – Tóth Mária, Ivánfi Tibor, Nyíri László, Barna Pál, Rácz József, segítő: Szarka Zsoltné, Tóthné Nagy Ágnes, Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány, Bánhalma, Magyarország 0:07:27

„Ebben a kisjátékfilmben én voltam a kertészet vezetője, felvettem munkásokat, majd kiadtam a munkát. A fizetéskor nem kaptak egyformán pénzt, ezért kiabáltak velem, amitől rosszul lettem.”

Eight Hours of Work – “In this short film, I was the manager of a garden centre, I hired workers and assigned the work. They didn't get paid equally, so they yelled at me, which made me sick."

  1. Szépséges szörnyeteg - Baki Gyula, Burján Melinda, Hajas Gábor, Kacimbarisz Tanaszisz, Záborszky Orsolya, Zsidákovits Ferenc, Életrevalók Filmes Műhely, Segítő: Busi Juliánna, Zétényi Sándor Bp. Főváros XV. kerületi Önkormányzat Göncz Árpád Szociális Intézmény Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona, Budapest, Magyarország 0:07:18

Egy erdő ezer titkot rejt. Ezek a titkok sokszor félelmetesek, de van úgy, hogy semmi sem az, aminek elsőre látszik…

Beautiful Beast – A forest hides a thousand secrets. These secrets are often terrifying, but sometimes nothing is what it seems...

  1. Harmadnap – Gacsal Sándor, Harczi János, Kocsis Sarolta, Kovács István, Somoskövi István, Vincze Tibor, Segítő: Bácsalmási Gabriella, Kollarics Anna, Kollarics Attila, Bárka Integrált Szociális Intézmény, Kiskunhalas, Magyarország 0:08:29

Három egymást követő reggel eseménye. Indulás a biztonságos közegből, zaklatás, egyre direktebb bántalmazás, szabadulás. Ez a rövid, egyszerű és sajnos ismerős történet lehetőséget ad a kérdések megfogalmazására: Melyik oldalon állsz, elkövető vagy áldozat vagy?

Third Day – Three consecutive mornings events. Leaving the safe environment, harassment, increasingly direct abuse, release. This short, simple and unfortunately familiar story gives us the opportunity to ask the questions. Which side are you on?

 

2023. november 8. 10:00-12:00

Hosszú filmek vetítése / Screening of long films (Kamaraterem / Chamber Room)

  1. 0,5 meters – Directed by Gonzalo Suárez Garayo, Spain 1:18:00

Gonzalo wants to be a film director but in November 2006 his life stopped in a traffic accident that caused him a spinal cord injury. A few days after he was bedridden, he borrowed a video camera and as self-therapy began to film everything that happened to him, beginning his life 0.5 meters above the ground. After his rehabilitation he returns to his hometown. In order not to be alone, he decides to practice wheelchair basketball at the famous club AMFIV, and his story takes a Copernican turn.

Fél méter – Gonzalo filmrendező szeretne lenni, de 2006 novemberében egy közlekedési baleset következtében, amiben gerincsérülést szenved, az élete teljesen megváltozik. Néhány nappal a baleset után, fekvőbetegként, kölcsönkér egy videókamerát, és önterápiaként elkezd filmezni mindent, ami vele történik – vagyis fél méterrel a föld felett. Rehabilitációja után visszatér a szülővárosába, és hogy ne legyen egyedül, elhatározza, hogy a híres AMFIV klubban fog kerekesszékes kosárlabdázni, és ezzel az élete újra teljes fordulatot vesz.

  1. The Pink Lagoon – Juan Arce, Francisco Gallo, Mexico 1:22:54

Two distant brothers, two different worlds. A journey of reconnection, questioning and valuing the different ways of seeing the world.

A rózsaszín lagúna – Két eltávolodott testvér, két különböző világ. Egy utazás mely a kapcsolatkeresésről, a másik világának az értékeiről, esetleg azok megkérdőjelezéséről szól.

2023. november 8. 14:00-17:00

Hosszú filmek vetítése / Screening of long films (Kamaraterem / Chamber Room)

  1. GOSIA@TOMEK – Christine Jezior, Germany 1:30:00

What happens to a relationship if a partner suddenly becomes severely disabled after an accident? For Gosia it is clear that she will stand by her boyfriend Tomek no matter what in order to let him live as normal and fulfilled a live as possible. But time and again she becomes painfully aware of her own limits, as well as of those of a society that talks a lot about inclusion but often does not seem to be ready for it. GOSIA@TOMEK is based on more than 3000 emails that Gosia has been writing to Tomek daily since his accident.

GOSIA@TOMEK – Mi történik egy párkapcsolattal, ha az egyik fél hirtelen súlyosan fogyatékossá válik egy baleset után? Gosia számára egyértelmű, hogy bármi történjék is, így is Tomek mellett áll, hogy a férfi minél teljesebb életet élhessen. Ám újra és újra fájdalmasan rádöbben saját korlátaira, valamint egy olyan társadalom korlátaira, amely sokat beszél a befogadásról, de gyakran úgy tűnik, nem áll készen erre. A film több mint 3000 e-mailen alapul, amelyeket Gosia a baleset óta naponta írt Tomeknek.

  1. This World is My Arena – Directed by Tedy Necula, Romania 1:26:00

An inspirational biopic on the story of the former rugby player George Balta, where the hero plays himself. George had an accident on the field that left him paralyzed. They gave him three hours to live. He underwent a surgery and became a wheelchair user. His life looks like a roller coaster. The sportsman mentality helps him do the craziest things, until one day he soars to a new playing field, as a wheelchair marathonist.

A világ az arénám - Inspiráló életrajzi film az egykori rögbijátékos George Balta történetéről, amelyben a hős saját magát alakítja. George egy sportbaleset miatt lebénult. Az orvosok három órát adtak neki, de átesett egy műtéten, és végül kerekesszékes lett. Az élete olyan, mint egy hullámvasút. Sportolói mentalitása azonban a legőrültebb dolgokon is átsegítette, mígnem egy nap új távlatok nyíltak meg előtte kerekesszékes maratonistaként.

2023. november 8.

19:00 – 20:30 Bud Spencer és Terence Hill Emlékzenekar Jótékonysági Koncertje / Bud Spencer and Terence Hill Memorial Orchestra Charity Concert


3. NAP

 2023. november 9. 09:00-12:00

Versenyfilmek vetítése / Screening of competition films (Színházterem /Theatre Hall)

  1. Esőcsepp vagyok – Köteles Erzsébet, Budapest, Magyarország 0:05:00

Néha jólesik az eső, ahogy a meleg napsütés átölel minket. Ez a kísérleti film különleges nézőpontból mutatja be kamerájával vízcseppek játékát, a tükröződéseket.

I am a Raindrop – Sometimes the rain feels good as the warm sunshine embraces us. This experimental film shows the play of water droplets and their reflections from a special perspective.

  1. Élet Magyarszerdahelyen - Kulcsár Bálint, Kikelet Otthon Speciális Filmes Csoport, Zalaszentiván, Magyarország 0:03:52

A magyarszerdahelyi otthon életének rövid bemutatása.

Life on Magyarszerdahely - A brief introduction to the life of the home in Magyarszerdahely.

  1. Meglepetés – Fenyőerdei Otthon Speciális Filmes Alkotócsoport, Segítő: Tóth Fanni, Ásotthalom, Magyarország 0:04:39

Bárkit, bármikor érhet bármilyen meglepetés.

Surprise – Anyone can be surprised at any time and anyhow.

  1. A bevásárlás – Barna Pál, Rácz József, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes, Segítő Kézzel a Fogyatékosokért Alapítvány, Bánhalma, Magyarország 0:01:47

Animációs film. Bemegyek a boltba, vásárolok egy üdítőt, aztán dugiba ellopok egy csokit, megyek a pénztár felé és a kassza elkezd sípolni. Jön a rendőr és elvisz.

Shopping – In this animation I go to the store, buy a soda, then I steal a candy bar, go to the cash register and the cash register starts beeping. A cop comes and takes me away.

  1. Kettő egy témára – Mozgásjavító Filmműhely, Segítő: Szalay Kristóf, Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és EGYMI, Budapest. Magyarország 0:03:10

Két humoros és abszurd történet, amit egy zeneszám hangulata ihletett.

Two on One Topic – Two humorous and absurd stories, inspired by the mood of a piece of music.

  1. Józsi bácsi (Önkéntesek Ágfalván) – Ágfalvi Filmes Csoport, Segítő: Szalay József, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona, Ágfalva, Magyarország 0:09:29

A film Kedmenecz Józsefről, nyugalmazott gépésztechnikusról és amatőrzenészről szól, aki emberbarátságából fakadóan igyekszik gitárjával mosolyt csalni rászoruló emberek arcára.

Uncle Józsi – The film tells the story of József Kedmenecz, a retired mechanical engineer, amateur musician and philanthropist who tries to bring a smile to the faces of people in need with his guitar.

  1. Ballada a három patkányról – Lengyel Krisztina, Lukács Tamás, Segítő: Gaál Balázs, Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye, Szentgotthárd, Magyarország 0:02:26

Heltai Jenő verse nyomán készült gyurmaanimációs film.

Ballad of Three Rats – A dough-animation based on the poem of Jenő Heltai.

  1. Történetek a telómból – Gömbös Olivér, Segítő: Gömbösné Hideg Viktória, Budakalász, Magyarország 0:04:42

Olivér éjjelente nehezen alszik el, alvás helyett sokszor verseket és történeteket ír a mobiltelefonjába. Ezekben az írásokban a valóság és a fantázia nagyon furcsa módon keveredik, de a kisfilmben elmesélt történetekből a végén kiderül, hogy Olivér életében a valóság és a képzelet nem is áll egymástól olyan távol.

Stories from My Phone – Olivér finds it hard to fall asleep at night, often writing poems and stories on his mobile phone instead of sleeping. In these writings, reality and fantasy are mixed in a very strange way, but the stories told in this short film reveal that in Olivér's life, reality and fantasy are not so far apart.

  1. Riporter születik – Németh Vince, Segítő: Karli Veronika, Budapest, Magyarország 0:05:49

A riporter filmes/tévés élményeikről kérdezi az alanyait.

Interviewer is Born – The reporter asks about film/TV experiences.

  1. Danceable – Directed by Kelsey McGee, United States 0:22:25

Three dancers with disabilities find freedom through movement.

Táncolható – Három fogyatékkal élő táncos a mozgásban találja meg a szabadságot.

  1. Take Me Home – Directed by Liz Sargent, United States 0:15:49

After their mother’s death, a cognitively disabled woman and her estranged sister must learn to communicate in order to move forward.

Vigyél haza! – Édesanyjuk halála után egy kognitív fogyatékkal élő nőnek és a tőle elhidegült nővérének meg kell tanulniuk kommunikálni egymással, hogy tovább léphessenek.

  1. 4 Deaf Yorkshoremen’s Contest – Directed by Louis Neethling, United Kingdom 0:28:00

Comedy about four grumpy deaf Yorkshiremen. Fred is entered into a Tough Old Deafie contest. Can he win?

A 4 siket Yorkshire-i versenye – Vígjáték négy mogorva süket Yorkshire-i férfiról. Fredet benevezik a ’Kemény vén süket’ versenyre. Vajon nyerhet?

  1. My Friend, David – Directed by Alexandra Bree Carson, United States 0:05:43

“David is my friend, my hero, my brother and a special human with a huge heart, an infectious smile and moderate-severe autism. Why can’t the world see him as I do? No…why doesn’t the world want to see him? World, meet David!”

A barátom, David – "David a barátom, a hősöm, a testvérem és egy különleges ember, hatalmas szívvel, másokra átragadó mosollyal és közepesen súlyos autizmussal. Miért nem látja őt a világ olyannak, amilyennek én látom? Nem... miért nem akarja a világ látni őt? Világ, ismerd meg Davidet!"

  1. The Singer – Directed by Cora Bissett, United Kingdom 0:19:59

I wanted to use this prism of a deaf man who wants to do what most consider only a ‘hearing’ activity and view the behaviour of the hearing world through him. The hearing world can take sound so much for granted, and assume that every sound they make is beautiful or interesting.

Az énekes – Egy siket ember szemével akartam láttatni, milyen az, ha azt szeretné csinálni, amit a legtöbben csak a "hallók" tevékenységnek tartanak. Rajta keresztül akartam látni a halló világ viselkedését. A halló világ természetesnek veszi a hangokat, és azt feltételezi, hogy minden hang, amit hall, szép vagy érdekes.

  1. Völgyzugoly Alapítvány – Directed by Chilton Flóra, Budapest, Hungary 0:09:50

Völgyzugolyház súlyosan és halmozottan sérült gyerekekből álló sulicsoportja egy olyan családias és szeretetteli hely, ahol a kacifántosok a szükséges fejlesztésen túl változatos programokkal tölthetik iskolás napjaikat kortárs közösségben, lelkes szakemberekkel.

Völgyzugoly Foundation – The Völgyzugoly House is a place where a group of severely and multiply handicapped children can spend their school days with a variety of activities, in a peer community and with enthusiastic professionals, in addition to their necessary development.

  1. Zeebenen – Directed by Sam Dijkstra, Netherlands 0:07:25

When on a hot summer’s day, Maas meets his girlfriends' group of friends for the first time, he gets confronted with dormant insecurities. He tries to hide his insecurities, but when the whole group decides to go swimming in the sea, he is faced with a difficult choice. Will he go to the sea and show himself, or stay on the beach and hide?

Zeebenen – Amikor egy forró nyári napon Maas először találkozik barátnője baráti társaságával, szembesül a bizonytalanságával. Próbálja ezt elrejteni, de amikor az egész csoport úgy dönt, hogy úszni megy a tengerbe, nehéz döntés elé kerül. Bemegy a vízbe ő is, és megmutatja magát, vagy marad a parton és elbújik?

  1. Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 centi alatt – Directed by Gergely Szűcs, Hungary 0:24:56

Vajon milyen az élet 150 centiméter alatt? A filmből kiderül, hogy nem is annyira más – vagy mégis.

Size doesn't matter, or life under 150 centimetres – Ever wonder what life is like under 150 centimetres? The film reveals that it is not so different, is it?


2023. november 9.

14:00-15:00 Gömbös Olivér FUTOTTAM HOLDVERSENYT című verseskötetének zenés, verses könyvbemutatója / Music and poetry book launch of Olivér Gömbös' book of poems entitled FUTOTTAM HOLDVERSENYT (Színházterem /Theatre Hall)

 

 

16:00 Ünnepélyes díjátadó / Awards ceremony

 

Műsorfüzet letöltése PDF-ben / Download the brochure in PDF

 

Programok 2023

Írta: MSMKE

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
2023. évi szakmai és kulturális programterve

- MSMKE Szakmai munkacsoport megbeszélése, 2023. február

- Készíts filmet, forgatókönyv alapján – Rövidfilmes pályázat, nevezési határidő 2023. április 25.

- 4. ONLINE Filmes Napok, 2023. május 3.
Virtuális közösségi együttlét, ahol a filmes csoportok egy időben, de az ország különböző helyszínein készítenek filmeket és mutatják be azokat a világháló segítségével.

-  2. Dunántúli Speciális Filmszemle, Szombathely 2023. május 25.
Rövidfilmes pályázat fogyatékkal élő speciális filmes alkotók részére. Együttműködésben a Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesületével

- 8. Speciális Filmes Alkotótábor és Műhely, 2023. július 30. – augusztus 4.
Az alkotótábort a fogyatékossággal élő filmesek és segítőik részére szervezzük, ahol filmes szakemberek bevonásával segítséget nyújtunk számukra a filmkészítés technikáinak elsajátításában.

- Éves Közgyűlés 2023. május

- Speciális Nézőpont bemutatkozó nap, filmvetítésekkel 2023. szeptember 21.
Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár, Szombathely

- 5. Tiszántúli Speciális Filmszemle, Kisújszállás 2023. október 3.
Rövidfilmes pályázat fogyatékkal élő speciális filmes alkotók részére. Együttműködésben a „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthonával

- 7. Kőszegi Filmes Napok, Kőszeg, 2023. október 11.
Közösségi együttlét, ahol a filmkészítés elméleti és gyakorlati technikáival ismerkedhetnek meg a speciális filmes közösségek.

- 9. Magyar Speciális Filmfesztivál / 9th Hungarian Disability Film Festival Budapest, 2023. november 7-9. 
Fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők, valamint független- és hivatásos filmesek nemzetközi integrált filmfesztiválja.

Magyar Speciális Filmfesztivál Gálavetítése, Uránia Nemzeti Filmszínház 2023. december 5.

- Speciális Mozifilm Klub – AGORA Savaria Filmszínház, Szombathely
közösségi mozi élmény biztosítása fogyatékossággal élők számára (időszakosan)

- Magyar Speciális Filmarchívum (www.sfa.hu) folyamatos bővítése – az eddig készült valamennyi speciális film kategorizálása, archiválása és online felületen való elérhetővé tétele kutatások és szakmai folyamatok céljából

Díjazottak 2022 / Award winners 2022

Írta: MSMKE

8. Magyar Speciális Filmfesztivál / 8th Hungarian Disability Film Festival
Budapest, 2022. november 7-9.


Ünnepélyes Díjátadó / Awards ceremony

A Filmfesztivál nagydíjai / Grand prize of the film festival
- Illúzió – Készítette: Speciális Filmes Csoport, Szombathely, Segítő: Sarlainé Albert Lívia / Illusion – Created by Special Film Group, Szombathely, Facilitated by Lívia Sarlainé Albert, Hungary
- Upside Down – Rendezte: Luca Tornatore, Olaszország / Upside Down - Directed by Luca Tornatore, Italy

Aranyszárny nagydíjak / Golden Wing Award
- A Highland úton túli ösvény – Rendezte: Eli Copperman, Amerikai Egyesült Államok / The Trail Beyond Highland Road - Directed by Eli Copperman, United States
- A gyémánt út pora – Rendezte: Vámos Zoltán, Magyarország / The Dust of Diamond Highways - Directed by Zoltán Vámos, Hungary

Arcaink nagydíjak / Our Faces Award
- A film, amit sohasem fogok látni – Készítették: Bock Valter és az Ágfalvi Filmes Csoport – Ertl Tibor, Horváth Péter, Porga Krisztián, Segítő: Szalay József, Ágfalva, Magyarország / The film I will never see - Created by Valter Bock and the Ágfalva Film Group - Tibor Ertl, Péter Horváth, Krisztián Porga, Facilitated by József Szalay, Ágfalva, Hungary
- Tiltott kastélyok – Keresdi Bethlenek – Készítették: Major Anita és Margittai Gábor, Magyarország / Forbidden Castles - The Bethlenes of Keresd - Created by Anita Major and Gábor Margittai, Hungary

Együtt nagydíjak / Together Award
- Egy tábori történet – Készítették: Horog János, Rozgonyi Katalin, Rozgonyi Lajosné Segítő: Rozgonyi Család, Abádszalók, Magyarország / A camp story – Created by János Horog, Katalin Rozgonyi, Lajos Rozgonyi - Rozgonyi family, Abádszalók, Hungary
- Tracing a Glance – Rendezte: Matias Angulo, Argentina / Egy pillantás nyomon követése – Directed by Matias Angulo, Argentina

Bárczi „Méltóság” díj / "Dignity" Award
- Nargesi – Rendezte: Payam Eskandari, Irán / Nargesi - Directed by Payam Eskandari, Islamic Republic of Iran

Bárczi „Egymástól tanulunk” díj / "We learn from each other" award
- A bátyám siket – Rendezte: Peter Hoffman Kimball, Amerikai Egyesület Államok / My Brother is Deaf - Directed by Peter Hoffman Kimball, United States

Különdíjak / Special prizes
- Szomszédok-21. epizód – Készítették: Baki Gyula, Burján Melinda, Gorán Sándor, Jencsel Ágnes, Kacimbarisz Tanaszisz, Záborszky Orsolya, Zsidákovits Ferenc, Segítők: Busi Juliánna és Zétényi Sándor gyógypedagógusok, Budapest, Magyarország / Neighbours - Episode 21 - Created by Gyula Baki, Melinda Burján, Sándor Gorán, Ágnes Jencsel, Tanassis Kacimbarisz, Orsolya Záborszky, Ferenc Zsidákovits, Facilitated by Juliánna Busi and Sándor Zétényi, Budapest, Hungary
- Ragyogj, ragyogj… Egy kék fiú élete – Készítette: Rum-Kastély EGYMI Médiaszakköre Segítők: Ihász-Kozmor Barbara, Győrváry Góth Szilvia Rum-Kastély, Magyarország / Shine, shine... The life of a blue boy - Created by Rum-Kastély EGYMI Media Department Facilitators: Barbara Ihász-Kozmor, Szilvia Győrváry Góth Rum-Kastély, Hungary
- Még 5 perc – Készítette: Gömbös Olivér Segítő: Gömbösné Hideg Viktória, Budakalász, Magyarország / 5 more minutes - Created by Olivér Gömbös Facilitated by Viktória Gömbösné Hideg, Budakalász, Hungary
- Az utolsó koala – Készítette: Lengyel Krisztina, Segítő: Gaál Balázs, Szentgotthárd, Magyarország / The Last Koala – Created by Krisztina Lengyel, Facilitated by Balázs Gaál, Szentgotthárd, Hungary
- Unbound – Directed by Jemima Hughes, United Kingdom, / A Korlátlan - Rendezte: Jemima Hughes, Anglia
- A szökevény – Készítette: Ivánfi Tibor, Nyíri László, Rácz József, Tóth Mária, Magyar Magdolna, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes, Bánhalma, Magyarország / - The Fugitive - Created by Tibor Ivánfi, László Nyíri, József Rácz, Mária Tóth, Magdolna Magyar, Facilitated by Ágnes Tóthné Nagy, Bánhalma, Hungary
- A remény kertje – Rendezte: Eitan Herman and Avigail Graetz, Izrael / Garden of hope - Directed by Eitan Herman and Avigail Graetz, Israel
- Manish – Rendezte: Denis Ramos, Ferdinando Formisano, Franciaország / Manish - Directed by Denis Ramos, Ferdinando Formisano, France
- A fák embere – Rendezte: Andrea Trivero, Olaszország / The Man of the Trees - Directed by Andrea Trivero, Italy

 

A szakmai zsűri tagjai / Members of the jury

- Varsányi Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi tanár / film director, screenwriter, producer, university professor
- Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár / special education teacher, psychologist, college teacher
- Kulcsár Tamás rendező, a Metropolitan Egyetem tanára / director, professor at the Metropolitan University
- Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, médiapedagógus / President of the National Association of Local Televisions, media educator
- Szabó Bianka speciális filmes alkotó / special filmmaker
- Szaffner Gyula ügyvivő szakértő, ELTE-BGGYK / managing Expert, ELTE-BGGYKV

Gratulálunk a díjazottaknak! / Congratulations to the winners

 Borítókép: Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

Vetítési program 2022 / Projection programme 2022

Írta: MSMKE

2022.11.07 10:00-12:15 Professzionális filmek versenyprogramja / Professional films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

  1. OneDay/DayOne - Directed by Maria Katsikadakou, Greece 0:27:00

OneDay/DayOne, tells the story of a with disability and their mom in the midst of escaping a catastrophic event. The young teen must reconcile the loss of the world as they know it and find the strength to move on, into an uncertain future, alone. It is a story of family, independence and survival.

A One Day/Day One egy fogyatékkal élő tinédzser és édesanyjuk történetét meséli el, akik egy katasztrofális esemény elől menekülnek. A fiatal tinédzsernek meg kell békélnie az általa ismert világ elvesztésével, és erőt kell találnia ahhoz, hogy továbblépjen, egy bizonytalan jövőbe, egyedül. Ez a történet a családról, a függetlenségről és a túlélésről szól.

  1. MORNING – Directed by Nevena Krassimirova Nikolova, Petya Atanassova, Bulgaria 0:12:00

A young man dances every morning at 8 o`clock in the living room in front of his step-mother – an ex-ballet dancer currently in a wheelchair.

REGGEL - Egy fiatal férfi minden reggel 8 órakor táncol a nappaliban mostohaanyja – egy volt balett-táncos – előtt, aki jelenleg tolószékben ül.

  1. The Dust of Diamond Highways - Directed by Zoltán Vámos, Hungary 29:34

It is a rare moment in our life, when we can open up to the other with total honesty, forgetting about the role we had shaped and practiced for ourselves, which is also expected by our environment. It is rare and dangerous. Especially in the case of a doctor, who must keep the distance with their patients.

A gyémánt út pora - Ritka pillanat az életünkben, amikor teljes őszinteséggel megnyílhatunk a másiknak, megfeledkezve a magunk számára kialakított és begyakorolt szerepünkről, amelyet a környezetünk is elvár. Ritka és veszélyes. Különösen egy orvos esetében, akinek távolságot kell tartania a pácienseivel.

  1. Borderlines - Max Feinstein - Directed by CourTney Collins, United States 0:05:19

Director/Videographer CourTney Collins and Singer/Songwriter Max Feinstein bust ruts with Borderlines! The first music video to tackle the subject of Hemophilia, Borderlines is an artistic statement that takes an unflinching look at the rage and depression that often comes along with a lifelong chronic illness.

Határvonalak - Max Feinstein - CourTney Collins rendező/videós és Max Feinstein énekes/dalszerző a Borderlines című számmal törik szét az utakat! A Borderlines az első olyan zenei videó, amely a hemofília témáját dolgozza fel, és egy művészi nyilatkozat, amely kíméletlen pillantást vet a dühre és a depresszióra, amely gyakran egy életre szóló krónikus betegséggel jár együtt.

  1. In Darkness - Directed by Reza Saied, Islamic Republic of Iran 7:40

A little girl wakes up to her father's aggressive voice and feels that her father is arguing with her mother

Sötétségben - Egy kislány az apja agresszív hangjára ébred, és úgy érzi, hogy az apja az anyjával vitatkozik...

  1. Our second family - The Faith and Light Community of Vác camp in Bakonykoppány – Directed by Gergely Pápai, Hungary 0:25:21

The parish of Bakonykoppány has been without a priest for fifteen years, yet the Faith and Light Community of Vác is organising a six-day summer camp here, which aims to provide a recharging opportunity for the spiritually challenged to recharge their everyday lives.

A második családunk – A váci Hit és Fény közösség bakonykoppányi tábora - A bakonykoppányi plébánián már vagy tizenöt éve nincs pap, a váci Hit és Fény közösség mégis itt szervezi azt a hatnapos, nyári tábort, amely feltöltődési lehetőséget kíván nyújtani a fogyatékkal élők lelki értelemben sem akadálymentes mindennapjaihoz.

  1. If you were a blue balloon – Created by Kevin Králl and Petra Vasas, Budapest, Hungary 0:23:00

David, who is visually impaired, has been working as a street balloon vendor for several years. In the constantly bustling crowds of people, he wants to show others that it is more important than anything else to look out for each other, to care, to be ourselves and to embrace our passions.

Ha egy kék lufi lennél - A látássérült Dávid több éve dolgozik utcai lufiárusként. A folyamatosan nyüzsgő emberi tömegben azt szeretné megmutatni ezzel másoknak, hogy mindennél fontosabb az egymásra való odafigyelés, a törődés, önmagunk és a szenvedélyük felvállalása.

 

13:00-14:15 Speciális filmek versenyprogramja / Special films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

 

  1. Mi lesz ma az ebéd? – Horváth Péter, Porga Krisztián és az Ágfalvi Filmes Csoport, Segítő: Szalay József, Ágfalva, Magyarország 0:08:00
    Mi lesz ma az ebéd? – a kérdést minden nap feltesszük, de filmet még nem készítettünk róla. Az online filmes nap lehetőséget adott erre is.

What's for lunch today? -  Created by Péter Horváth, Krisztián Porga and the Ágfalva Film Group, facilitated by József Szalay, Hungary

We ask the question every day, but we have not yet made a film. The online film day gave us the opportunity to do just that.

  1. Budapest ősszel – Köteles Erzsébet, Budapest, Magyarország 0:13:57

Zsike, a film alkotója különleges nézőpontból mutatja be kamerájával szeretett városát, Budapestet.

Budapest in autumn - Zsike, the film's creator, uses her camera to show Budapest, the city she loves, from a unique perspective. Hungary

  1. Elveszett kincsek nyomában – Rum-Kastély EGYMI Médiaszakköre, Segítők: Ihász-Kozmor Barbara, Győrváry-Góth Szilvia Rum-Kastély, Magyarország 0:06:16

Vidám kisjátékfilmünk ötletét Mikler Mercédesz adta, mi történne, ha egy rabló elvinné a lányok kedvenc játékait. Az alapgondolatot tovább szőttük és izgalmas, fordulatokban gazdag kisfilm született. Címszavakban: barátság, öröm, meglepetés, összefogás, befogadás és ünneplés. 

In Search of Lost Treasures - Created by Media Department of Rum-Kastély EGYMI, Facilitators: Barbara Ihász-Kozmor, Szilvia Győrváry-Góth, Hungary

The idea for our funny short film was given by Mikler Mercédesz, what would happen if a robber took away the girls' favourite toys. The basic idea was further woven into an exciting short film full of twists and turns. Keywords: friendship, joy, surprise, togetherness, inclusion and celebration. 

  1. A bajnok – Lukács Tamás, Segítő: Gaál Balázs, Szentgotthárd, Magyarország 0:06:47

Egy lusta kisfiú élete egyik napról a másikra gyökeresen megváltozik, amikor édesapja unszolására focizni kezd. Kitartó munkával és a szorgalmával végül eléri álmait és szülei büszkék lehetnek rá.

The champion - Created by Tamás Lukács, Assisted by Balázs Gaál, Hungary

A lazy boy's life changes overnight when he starts playing football at his father's insistence. Through perseverance and hard work, he finally achieves his dreams and makes his parents proud.

  1. A Margitsziget kalózai - Budapest ÉNO Újpalota srácai, segítői, Segítők: Busi Juliánna és Zétényi Sándor gyógypedagógusok

A margitszigeti Bringó-hintó szolgáltatás vendégül látta intézményünk srácait egy önfeledt szigeti kirándulásra, járgányaik segítségével. Ennek a napnak az emlékét örökítette meg ez a kisfilm.

Pirates of Margaret Island – Created by Budapest ÉNO Újpalota boys, Facilitators: remedial teachers Juliánna Busi and Sándor Zétényi, Budapest

The Bringo-swing service on Margaret Island hosted the children of our institution for a fun-filled trip to the island, with the help of their vehicles. The memory of this day is captured in this short film.

  1. Speciális Filmes Tábor - Cziráki Zsolt, Segítő: Tóth Fanni, Ásotthalom, Magyarország 0:16:33

A speciális filmes alkotótábor emlékeit és élményeit mutatom be, illetve, hogy mit jelent számomra a filmes tábor.

Special Film Camp - Created by Zsolt Cziráki, facilitated by Fanni Tóth, Hungary

I will share my memories and experiences of the special filmmaking camp and what it means to me.

  1. A gyanakvó férj - Ivánfi Tibor, Nyíri László, Rácz József, Tóth Mária, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes, Bánhalma, Magyarország 0:07:30

Az alkotók most egy vidámabb történetet találtak ki, az idei filmes alkotótáborra. A táborban és a Tisza folyó partján vettük fel a film részeit, amit utána megvágtunk. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat nevettünk rajta amikor visszanéztük magunkat.

The distrustful husband – Created by Tibor Ivánfi, László Nyíri, József Rácz, Mária Tóth, Facilitated by Ágnes Tóthné Nagy, Hungary

The filmmakers of the hilarious film shot parts of their film at the special filmmaking camp and on the banks of the Tisza river. They had a lot of fun during the work, laughing a lot when they looked back.

  1. Being A Dog - Directed by Felix Swahn, Sweden 0:08:03

Tim is longing for love. He’s a lonely human being who struggles with exclusion every day. Every time Tim feels different than others he transforms into a french bulldog. Ginger makes Tim feel human.

Kutyának lenni - Tim szerelemre vágyik. Magányos ember, aki nap mint nap a kirekesztettséggel küzd. Minden alkalommal, amikor Tim úgy érzi, más, mint mások, átváltozik francia bulldoggá. Ginger miatt Tim embernek érzi magát.

 

14:15-16:15 Professzionális filmek versenyprogramja / Professional films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

 

  1. Ball For All - Directed by Philip Tang, United States 0:8:34

Refusing to allow his Cerebral Palsy diagnosis to diminish his competitive nature and desire to play sports, Nick Weiss paved his own path: ultimately inspiring youth to do the same. This is his story.

Labdát mindenkinek - Nick Weiss nem hagyta, hogy agyi bénulás diagnózisa csökkentse versenyzői természetét és sportolási vágyát, ezért saját útját járta be: végül a fiatalokat is erre ösztönözte. Ez az ő története.

  1. The Gift - Directed by Matthew Mayer, United States 16:20

A woman with dementia is visited by her late sister, who helps to unlock a memory of their troubled relationship.

Az ajándék - Egy demenciában szenvedő nőt meglátogat néhai nővére, aki segít feloldani a problémás kapcsolatuk emlékét.

  1. Garden of hope - Directed by Eitan Herman and Avigail Graetz, Israel 0:05:20

When Israeli soldiers entered his village, Issa Suf went out to warn the children, and was severely injured by a bullet. Now he is paralyzed from the waist down, but still retains hope for the future and is dreaming about a meditation center that will bring hope to his wounded Palestine.

A remény kertje - Amikor izraeli katonák bevonultak a falujába, Issa Suf kiment, hogy figyelmeztesse a gyerekeket. Ekkor egy golyó súlyosan megsebesítette. Deréktól lefelé lebénult, de még mindig reménnyel néz a jövőbe. Egy meditációs központról álmodik, amely reményt ad a sebesült Palesztinának.

  1. How to train an antihero - Directed by Yannis Bletas, Greece 0:26:32

Antihero: is the main character in a story who lacks conventional heroic qualities and passively dependent from someone else. A group of young antiheroes with disabilities, trying to know more about acting in theater stage.

Hogyan képezzünk antihőst - Antihős: egy történet főszereplője, akinek nincsenek hagyományos hősies tulajdonságai, és passzívan függ valaki mástól. Fiatal antihősök egy csoportja fogyatékkal él, akik a színházi színpadon próbálnak többet megtudni a színjátszásról.

  1. Locked In, Our Lockdown Stories - Directed by William Powers, Lucy Groenewoud, Amy Browne, United Kingdom 0:17:45

Through a series of creative workshops This New Ground Collective documented their personal experiences and stories of the past couple of years living through the COVID-19 pandemic.

Bezárva, lezárási történeteink - A This New Ground Collective egy sor kreatív műhelymunkán keresztül dokumentálta személyes tapasztalatait és történeteit az elmúlt néhány évről, amelyek során átélték a COVID-19 világjárványt.

  1. Oisín - Directed by Alba Fernandez, Ireland 0:21:34

A single mother longing for connection must choose between her autistic son and the girl next door.

Oisín - Egy kapcsolatra vágyó egyedülálló anyának választania kell autista fia és a szomszéd lány között.

  1. HER FACE - Directed by Caroline Du Potet, Eric Du Potet, France 0:23:40

Claire and Simon are expecting. How do they cope with the situation, when both of them are nonsighted?

AZ Ő ARCA - Claire és Simon várandósak. Hogyan birkóznak meg a helyzettel, amikor egyikük sem lát?

 

16:15-17:10 Speciális filmek versenyprogramja / Special films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

 

  1. Csillagok háborúja és a Csontváz - Angyal Attila, 7 éves, Autizmusban érintett alkotó, Magyarország 0:09:27

Star Wars and the Skeleton – Created by Attila Angyal, 7, Creator affected by Autism, Hungary

  1. Üzenet – Speciális Filmes Csoport, Szombathely, Segítő: Sarlainé Albert Lívia, Magyarország 0:04:37

2022-ben a szolnoki Speciális Filmes Alkotótáborban készült a kisfilm. A magányról, a közösség és a barátok fontosságáról mesél.

Message - The short film was made at the Special Filmmaking Camp in Szolnok in 2022. It tells a story about loneliness, the importance of community and friends. Hungary

  1. When Colour Bursts Through - Directed by Brittney Appleby, Gregory Grant, Canada 0:03:30

When Colour Bursts Through explores the power of creativity and its ability to help process our deepest emotions. Art is for everyone: we all have the potential to create something meaningful. Shot on 16 mm film, hand processed and coloured.

Amikor a szín áttör - A Film a kreativitás erejét vizsgálja, és azt a képességét, hogy segít feldolgozni legmélyebb érzelmeinket. A művészet mindenkinek szól: mindannyiunkban megvan a lehetőség, hogy valami értelmeset alkossunk. 16 mm-es filmre készült, kézzel feldolgozott és színezett.

  1. Be Water My Friend - Created by Lilla Szauer, Sára Sahin-Tóth, Ádám Fekete, Hungary 0:16:59

A 17-year-old boy, Marci, commits suicide. Sári and Adam are sitting in a kitchen. Sári is Marci's sister, Adam did not know Marci. Adam and Sári are both melancholic figures, incomplete, eternally mourning. Apart from talking about things that are important to them, nothing else happens.

Be Water My Friend - Öngyilkos lesz egy 17 éves fiú, Marci. Sári és Ádám egy konyhában ülnek. Sári Marci nővére, Ádám nem ismerte Marcit. Ádám és Sári mindketten melankólikus alakok, hiányosak, örök-gyászolók. Azon túl, hogy beszélnek a számukra fontos dolgokról, nem történik más.

  1. A három pösze lány - Ásotthalmi Filmes Csoport, Segítő: Farkasné Németh Ibolya, Ásotthalom, Magyarország 0:06:34

A három pösze lány kérőt keres, de a pöszeségük miatt nem találnak párt.

The Three Prissy Girls - The three prissy girls are looking for a suitor, but they can't find a mate because of their prissiness. Hungary

  1. We are the Lost Girls Directed by Steve Downey, United Kingdom 0:05:38

This film by Steve Downey features the poem "We are the Lost Girls", written and performed by Christina Jane ["C. J "]. Both Steve and Christina are on the Autism Spectrum, but were not diagnosed until they were adults.

Mi vagyunk az elveszett lányok - Mi vagyunk az elveszett lányok - Steve Downey filmje a "Mi vagyunk az elveszett lányok" című verset mutatja be, amelyet Christina Jane ["C. J "] írt és adott elő. Steve és Christina is az autizmus spektrumán van, de csak felnőtt korukban diagnosztizálták őket.

 

17:10-18:30 Professzionális filmek versenyprogramja / Professional films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

 

  1. Walls of life - Directed by ZZ filmes, Brazil 0:15:00

This is a movie about limitless human willpower. The documentary will make a cinematographic portrait of the artist Marcos Santos, who was born with cerebral palsy. He has his speech partially impaired, and without the movements of the arms and hands, he paints with his left foot and teaches children in a peripheral and stigmatized neighborhood of a typical brazilian city, São José dos Campos, to create art and bring it to the city walls.

Az élet falai - Ez a film a határtalan emberi akaraterőről szól. A dokumentumfilm filmes portrét készít Marcos Santos művészről, aki agyi bénulással született. Részlegesen beszédképtelen, a karok és kezek mozgása nélkül, bal lábával fest, és egy tipikus brazil város, São José dos Campos perifériás és stigmatizált negyedében élő gyerekeket tanít meg művészetet alkotni és a városfalakra vinni.

  1. Prayer for the weary - Directed and edited by Ábel Visky, cinematography by István Kürti, creative producer Áron Zoltán, Hungary 0:10:57

This short documentary gives an insight into the everyday life of Ádám Stark, a performer with autism spectrum disorder, and his parents. The focus is on a special way of preparing to recite a poem, in which his mother Judit, who is a drawing teacher by profession, transforms the poetic images of the poem into drawings, helping her son to interpret and memorise the work.

Imádság megfáradtaknak - Rendezte és vágta Visky Ábel, operatőr Kürti István, kreatív producer Zoltán Áron

A rövid dokumentumfilm betekinteni enged Stark Ádám autizmus spektrum zavarral élő előadóművész és szülei egyik hétköznapjába. A fókuszba a versmondásra való felkészülés különleges módja kerül, mely során édesanyja, Judit, aki egyébként foglalkozását tekintve rajztanár, a vers költői képeit rajzokká alakítja át, így segítve értelmezni és memorizálni fia számára a művet.

  1. ANJELA - Directed by Vilma Kartalska, Bulgaria 0:16:02

Anjela Pencheva has suffered from Cerebral Palsy since birth, but the difficult diagnosis has never broken her spirit and has turned her into a writer, an actress and a dancer. Through her work and with her computer generated voice, she participates in various initiatives for the rights of the people with disabilities and inspires everyone who has met her.

ANJELA - Anjela Pencheva születése óta agyi bénulásban szenved, de a nehéz diagnózis nem törte meg a lelkét, és íróvá, színésznővé és táncossá tette. Munkájával és számítógéppel generált hangjával különböző kezdeményezésekben vesz részt a fogyatékkal élők jogaiért, és mindenkit inspirál, aki találkozik vele.

  1. Shhh! - Directed by Shamir Raiapov, Kyrgyzstan 0:02:33

5-year-old Amanda stops loud arguments of her deaf parents.

Shhh! - Az 5 éves Amanda megállítja siket szülei hangos vitáit.

  1. Niebla - Directed by Lina Fabiana Quintero, Edwin Fabián Rodriguez, Colombia 0:30:00

Nancy is deaf and she has lived her whole life in the farm, traveling the roads on foot, watering the flowers in her garden, watching others’ lives rush in front of her. Now that she lives alone with her mother, it comes to light the emptiness that silence has left between them, the distance left by the words not said or heard. Meanwhile, Nancy lives her own lifestyle, with her looks and colors, waiting for the uncertain future to come.

Niebla - Nancy siket, és egész életét a tanyán élte le, gyalog járta az utakat, locsolta a virágokat a kertjében, és figyelte, ahogy a többiek élete elrohant előtte. Most, hogy egyedül él az édesanyjával, fény derül arra az ürességre, amelyet a csend hagyott közöttük, a távolságra, amelyet a ki nem mondott és meg nem hallott szavak hagytak. Mindeközben Nancy a saját életmódját éli, a maga külsejével és színeivel, várva a bizonytalan jövőre.

 

2022. 11. 08 9:00 – 10:55 Professzionális filmek versenyprogramja / Professional films competition programme - Színházterem / Theatre Hall

34. Friends & Benefits - Directed by Maria Katsikadakou, Greece 0:27:00

Butch, dyke, with tattoos and a skinny green mohawk, inseparable from her wheelchair, she would roam around Camden with her lesbian posse. Diagnosed with MS (multiple sclerosis) in her late teens, she lived her life in a way many able-bodied people would covet. So, what was it that allowed her to have this quality of life despite her disability?

Barátok és támogatók - Butch, leszbi, tetoválással és vékony zöld mohikánnal, elválaszthatatlanul a kerekesszékétől, a leszbikus bandájával járta Camdent. Tizenéves kora végén diagnosztizálták nála az SM-et (szklerózis multiplex), és úgy élte az életét, ahogyan sok ép testalkatú ember megkívánná. Mi volt az, ami lehetővé tette számára, hogy fogyatékossága ellenére ilyen életminőséget éljen?

  1. Other Image - Life goes on... Created by Anikó Rózsa, Roland Kabók, Dejan Bekvalac, Novi Sad, Serbia 0:25:47

Reflections on life and illness from a person living with multiple sclerosis who has been bedridden for many years, but is still mentally active.

Más Kép - Az élet megy tovább… Egy szklerozis multiplexel élő, már évek óta fekvőbeteg, de lélekben továbbra is aktív személy gondolatai az életről és a betegségéről. Újvidék

  1. Espresso Yourself - Directed by Raza Mallal, United Kingdom 0:06:57

Two modern day singles, looking for love, are having their regular espresso at their local coffee shop. Having found each other on a dating app, they each nervously wait for the other to make the first move. But maybe there’s more to one of them than meets the eye and will the fear of rejection end a relationship before it’s even begun?

Fejezd ki önmagad... kávéval - Két modern kori szingli, akik a szerelmet keresik, a szokásos eszpresszójukat isszák a helyi kávézóban. Miután egy társkereső alkalmazáson találtak egymásra, idegesen várják, hogy a másik megtegye az első lépést. De lehet, hogy egyikükben több van, mint ami látszik, és vajon az elutasítástól való félelem véget vet-e a kapcsolatnak, mielőtt még elkezdődne?

  1. Davey's Lullaby - Directed by Adam Deyoe, United States 0:09:29

A spirited, middle-aged man with Down Syndrome faces an uncertain future when his mother, who lovingly cares for him as he struggles with bouts of dementia and growing physical infirmity, is no longer able to help him.

Davey altatója - Egy temperamentumos, középkorú Down-szindrómás férfi bizonytalan jövővel néz szembe, amikor édesanyja, aki szeretettel gondoskodik róla, miközben a férfi demenciával és növekvő fizikai gyengeséggel küzd, már nem tud neki segíteni.

  1. Tracing a Glance - Directed by Matias Angulo, Argentina 0:15:00

Facundo and Natalia live across the street. During a power cut, they see each other through their windows and start a unique distance relationship communicating through drawings. But a deep fear of Facundo complicates meeting face to face.

Egy pillantás nyomon követése - Facundo és Natalia az utca túloldalán laknak. Egy áramszünet idején meglátják egymást az ablakon keresztül, és rajzokon keresztül kommunikálva egyedülálló távkapcsolatba kezdenek. Facundo mélységes félelme azonban megnehezíti a személyes találkozást.

  1. My Brother is Deaf - Directed by Peter Hoffman Kimball, United States 0:10:00

A short documentary about a boy whose family learns that his younger brother is deaf. They try their best to learn what it means to be deaf and how best to get to know him.

A bátyám siket - Rövid dokumentumfilm egy fiúról, akinek családja megtudja, hogy öccse siket. Mindent megtesznek, hogy megtudják, mit jelent siketnek lenni, és hogyan lehet a legjobban megismerni őt.

  1. Severe Brain Injury Recovery: Shooting for the Stars - Directed by Kimberly Smith, Canada 0:16:57

This is an unvarnished video portrait of Doug Rafuse and Kelly Leblanc working on recovery from severe brain injuries with the help of Robert Hessian. It is constructed from home videos and family snapshots taken over the past twenty five years.

Súlyos agysérülés helyreállítása: A csillagokért lövöldözve - Ez egy kendőzetlen videós portré Doug Rafuse-ról és Kelly Leblanc-ról, akik Robert Hessian segítségével dolgoznak a súlyos agysérülésekből való felépülésen. Az elmúlt huszonöt év során készült otthoni videókból és családi pillanatképekből épül fel.

 

9:00-12:10 Hosszú játékidejű filmek versenyprogramja / Long films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

 

  1. Unwheel Adventures - Directed by Anthony Bartl, Jono Van Hest, Australia 0:55:00

33-year-old Anthony Bartl, paralyzed neck down and reliant solely on head movement and artificial ventilation to function, embarks on the adventure of a lifetime.

Kerék nélküli kalandok - A 33 éves Anthony Bartl, aki nyaktól lefelé lebénult, és kizárólag a fej mozgatására és mesterséges légzésre van utalva, élete kalandjára indul.

  1. Nargesi - Directed by Payam Eskandari, Islamic Republic of Iran 1:24:00

Struggles of a human being with down syndrome disorder whose greatest wish is to find love and get married and, in that pursuit, he attempts to do anything. It seems, however, that the present-day world offers no place for him and his love until a gift completely turns his life around.

Nargesi - Egy down-szindrómás ember küzdelmei, akinek a legnagyobb vágya, hogy szerelmet találjon és megházasodjon, és ennek érdekében bármivel megpróbálkozik. Úgy tűnik azonban, hogy a mai világ nem kínál számára és szerelmének helyet, mígnem egy ajándék teljesen felforgatja az életét.

  1. Tools for Solidarity - Directed by Béla Mayer, Hungary 0:52:00

A truly humane story of solidarity across continents. Foundations operating since decades in the United Kingdom are collecting donated, quality tools and sewing machines which they renew with the help of international volunteers and disabled people, suffering mainly from mental illness.

A szolidaritás eszközei - A kontinenseken átívelő szolidaritás igazán humánus története. Az Egyesült Királyságban évtizedek óta működő alapítványok adományozott, minőségi szerszámokat és varrógépeket gyűjtenek, amelyeket nemzetközi önkéntesek és fogyatékkal élő, főként mentális betegségben szenvedő emberek segítségével újítanak fel.

 

10:55-12:00 Speciális filmek versenyprogramja / Special films competition programme - Színházterem / Theatre Hall

 

  1. AuterSight – Rendezte: Csépke Bernadett, Budapest, Magyarország 0:09:20

Egy autista figura gyerekkori énjének próbálja megmagyarázni mássága okát, miközben megismerjük, hogyan látja a világot és a világ őt.

AuterSight - An autistic character tries to explain the reason for his difference to his childhood self, while we learn how he sees the world and how the world sees him. Hungary

  1. Esőcsepp vagyok – Készítette: Kőteles Erzsébet, Budapest, Magyarország 0:09:07

Zsike, a film készítője a vízcseppek kép-fény játékát tárja elénk filmjében.

I am a raindrop - Zsike, the filmmaker, shows us the play of light and image of water droplets in her film. Hungary

  1. A barátság - Készítette: Sándor Tamás, Kaposvár, Magyarország 0:03:24

Egy lepusztult világban egy magányos robot barátra lel.

Friendship - A lonely robot finds a friend in a desolate world. Hungary

  1. Ervin – Krizmanits Ervin és az Ágfalvi Filmes Csoport, Segítők: Szalay József, Seidl Vanda Ágfalva, Magyarország 0:07:35

Krizmanits Ervin 17 évesen került Ágfalvára egy gyermekintézményből. Hét év elteltével tekint vissza beilleszkedésére, felnőtté válására.

Ervin - Ervin Krizmanits came to Ágfalva from a children's institution at the age of 17. After seven years, he looks back on his integration and growing up. Hungary

  1. Egészen félig - ÉNO Újpalota fellépő művészei, segítőik, Kacimbarisz Tanaszisz, Segítők: Busi Juliánna és Zétényi Sándor gyógypedagógusok, Budapest, Magyarország 0:10:00

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2021. július 6-9 között Félfesztivált rendezett Egerben. Az Áramlat Társulat mozgásszínházi produkciójának próbáit, majd utazásuk, felkészülésük, fellépésük és megérdemelt pihenésük pillanatait örökítette meg ez a rendhagyó úti film.  

All the way to half - The Hungarian Special Art Workshop Association organised a Half Festival in Eger between 6-9 July 2021. This extraordinary travel film captured the rehearsals of the movement theatre production of the Áramlat Company, followed by their journey, preparation, performance and well-deserved rest. Hungary

  1. A feszült lány – Készítették: Ivánfi Tibor, Nyíri László, Rácz József, Tóth Mária, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes Bánhalma, Magyarország 0:06:34

A film egy lányról szól, aki feszült, ideges és zenével, természet fotózással nyugtatja meg magát. Nagyon szeret filmet készíteni magáról, fontos számára a filmezés, mint alkotói tevékenység.

The uptight girl - The film is about a girl who is tense, nervous and calms herself with music and nature photography. She loves to make films about herself and filmmaking is important to her as a creative activity. Hungary

  1. The Trail Beyond Highland Road - Directed by Eli Copperman, United States 5:12

The Trail beyond Highland Road is a 2D animated dramedic short focusing on the consequences of deforestation, and how two residents from a prosperous suburban town perceive it through an endangered species of deer.

A Highland úton túli ösvény egy 2D-s animációs drámai rövidfilm, amely az erdőirtás következményeire összpontosít, és arra, hogy egy virágzó külvárosi város két lakója hogyan érzékeli ezt egy veszélyeztetett szarvasfajon keresztül.

  1. Invisible - Directed by Steve Downey, United Kingdom 0:05:47

"Invisible" is a short film, directed by Steve Downey based on a poem about ADHD, written and performed by Christina Jane. This is the second of a series of 4 films by Steve and Christina about Autism and ADHD. Both Steve and Christina are on the Autism specrum, but were not diagnosed until adults. Their mission is to bring about increased awareness of Autism and ADHD, particularly amongst women and girls.

A Láthatatlan egy rövidfilm, amelyet Steve Downey rendezett, és amely Christina Jane ADHD-ról szóló verse alapján készült. Ez a második film a Steve és Christina által készített 4 filmből álló sorozatból, amely az autizmusról és az ADHD-ról szól. Steve és Christina is az autizmus spektrumán van, de csak felnőttkorukban diagnosztizálták őket. Küldetésük az, hogy növeljék az autizmus és az ADHD tudatosságát, különösen a nők és a lányok körében.

 

12:45-14:50 Professzionális filmek versenyprogramja / Professional films competition programme - Színházterem / Theatre Hall

 

  1. Dribble - Directed by Ali Lavarimonfared, Nazafarin Hassanpour, Islamic Republic of Iran 0:14:55

Passion in soccer causes affection between brothers.

Dribble - A szenvedély, amit a foci iránt éreznek, a testvérek közötti ragaszkodást idézi elő. 

  1. Teach Me - Directed by Anna Cottrill, United Kingdom 0:07:21

Children at Uk schools with individual special educational needs (SEN) make up 14.9% of the student population (a figure that is predicted to rise). So it raises questions to why the education system isn’t adapting to meet these needs? And, how does it feel to be one of these kids stuck in an institution which isn’t accommodating you?

Taníts! - Az Egyesült Királyság iskoláiban az egyéni sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek a tanulók 14,9%-át teszik ki (ez a szám az előrejelzések szerint növekedni fog). Felmerül tehát a kérdés, hogy miért nem alkalmazkodik az oktatási rendszer az ilyen igények kielégítéséhez? És milyen érzés, ha az egyik ilyen gyerek egy olyan intézményben ragad, amely nem alkalmazkodik hozzád?

  1. Those who belong here - Created by Krisztina Kovács, Anett Pintér-Facskó, László Váradi, Hungary 0:36:41

The documentary was made at the request of the Parents' Association for the Partially Disabled of Borsod-Abaúj-Zemplén County. The main characters are 9 young people with disabilities (handicapped, blind, Down syndrome, autistic, born with oxygen deficiency, Rett syndrome and waiting for a kidney transplant), who have been sensitizing trainings in educational and social institutions in Ozd for almost 8 months.

Idevalók - A dokumentumfilm a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetség felkérésére készült. Főszereplője 9 fogyatékkal élő (mozgássérült, vak, Down-szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született, Rett-szindrómás és vese-transzplantációra váró) fiatal, akik közel 8 hónap leforgása alatt több alkalommal is érzékenyítő tréningeket tartottak ózdi oktatási-nevelési illetve szociális intézményekben.

  1. Blue Lemon: Marie's Gift - Directed by Claire Fraser, Canada 0:12:50

Blue Lemons, Marie’s Gift is a short documentary about the extraordinary work of Marie Webb, a Nova Scotia based artist and designer. The film highlights her successes and the importance of the support she receives from family, community, and her artist colleagues.

Kék citrom: Marie ajándéka - a rövid dokumentumfilm Marie Webb, egy új-skóciai művész és tervező rendkívüli munkájáról. A film rávilágít sikereire és a családjától, közösségétől és művésztársaitól kapott támogatás fontosságára.

  1. Seeing in the Dark - Directed by Juliëtte Dominicus, Netherlands 0:25:38

What if you lose sight, how do you experience the world around you? Seeing in the dark examines the sensory experience of being blind, with a focus on being blind as a strength: how you can perceive more as a blind person and how the other senses become even more important when your sight is lost.

A sötétben látni - Mi van, ha elveszíted a látásod, hogyan érzékeled a körülötted lévő világot? A Seeing in the dark (Látás a sötétben) a vakság érzékszervi élményét vizsgálja, a hangsúlyt a vakságra mint erősségre helyezve: hogyan tudsz vakként többet érzékelni, és hogyan válnak a többi érzékszervek még fontosabbá, ha a látásodat elveszíted.

  1. Dani's Twins - Directed by Brad Allgood, Steve Dorst, United States 0:39:00

DANI’S TWINS captures the pregnancy and early parenting journey of Daniela Izzie, one of the few quadriplegics in history to ever give birth to twins. While a source of great joy, Dani’s twin pregnancy is highly unusual and susceptible to an array of risks, ranging from blood pressure spikes that could lead to a stroke to the almost-certain likelihood of preterm labor.

Dani ikrei című film Daniela Izzie terhességét és korai szülői útját mutatja be, aki egyike a történelem azon kevés négyszeresen béna embereinek, akik valaha is ikreket hoztak világra. Bár nagy öröm forrása, Dani ikerterhessége rendkívül szokatlan és számos kockázatnak van kitéve, kezdve a vérnyomás-emelkedéstől, amely stroke-hoz vezethet, egészen a koraszülés szinte biztos valószínűségéig.

 

13:00-15:45 Hosszú játékidejű filmek versenyprogramja / Long films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

 

  1. Understandinglessness - Directed by Aleksa Maksimović, Serbia 1:16:54

In ancient times, the country was ruled by Mudrozica - the Sorceress of the country. She equally divided her's powers among the inhabitants of six different Unions: the Uraganopolci, the Vodoplave, the Sivopesci, the Vatronose, the Listodrzci and the Tvrdostenci. Their task was to preserve the power of the Mudrozica. But, her strength is slowly weakening and Mudrozica is asking for help from her two magicians: Maglist and Maglust

Meg nem értettség - Az ókorban az országot Mudrozica - az ország boszorkánya - irányította. Hatalmát egyenlően osztotta szét hat különböző Unió lakói között: az Uraganopolci, a Vodoplave, a Sivopesci, a Vatronose, a Listodrzci és a Tvrdostenci. Feladatuk a Mudrozica hatalmának megőrzése volt. De ereje lassan gyengül, és Mudrozica segítséget kér a két mágustól: Maglistól és Maglustól.

  1. Soundless - Directed by Behrang Dezfoulizadeh, Islamic Republic of Iran 1:26:00

It is a story of a deaf and dumb family that the mother tries to have an ear surgery on her son, but the father doesn't agree.

Hangtalan - A történet egy süketnéma családról szól, ahol az anya megpróbál fülműtétet végeztetni a fián, de az apa nem egyezik bele.

 

 

14:50-15:25 Speciális filmek versenyprogramja / Special films competition programme - Színházterem / Theatre Hall

  1. Egy tábori történet – Készítették: Horog János, Rozgonyi Katalin, Rozgonyi Lajosné Segítő: Rozgonyi Család, Abádszalók, Magyarország 0:09:11

Most kezdtünk ismerkedni ezzel az izgalmas műfajjal, a filmmel. A témaválasztást leginkább az indokolta, hogy a két főszereplő évek óta párt alkot az életben. A Speciális Filmes táborlakók segítségével e téma körül alakítottunk ki egy elképzelt történetet.

A camp story - Now We were just getting to know this exciting genre, film. The main reason for the choice of subject was that the two main characters have been a couple in life for years. With the help of the Special Film campers, we developed an imaginary story around this theme. Hungary

  1. Jelige: Szeretni bolondulásig – Készítették: Bárka Színjátszó-Filmes Csoport: Gacsal Sándor, Kocsis Sarolta, Kovács Tibor, Somoskövi István, Kollarics Anna, Bácsalmási Gabriella, Nagy Tamás, Kiskunhalas, Magyarország 0:11:23

5 szereplő, 5 különböző karakter társkereső apróhirdetést ad fel. Ki mit vár ettől, és hogy sikerülnek a találkozások?

Sign: To love till crazy - 5 actors, 5 different characters, post dating classifieds. Who expects what from this and how do the encounters go? Hungary

  1. Disabled Warriors - Directed by Ernest Bow, United Kingdom 0:04:27

Disabled Warrors is an film about the DAN (Disabled People's Direct Action Network) protests in London in the 1990's The film show my photographs of the DAN Demos with an song by Elaine Kolb

Fogyatékkal élő harcosok egy film a DAN (Disabled People's Direct Action Network) londoni tüntetéseiről az 1990-es években A film a DAN tüntetéseken készült fotóimat mutatja be Elaine Kolb dalával.

  1. Hadd legyek már autista! Készítette: Bíró Kolozs Tiván, Füzesabony, Magyarország 0:09:08

A világ autista szemszögből. Epizódok egy autizmusban kevésbé érintett fiatal fiú életéből, amikből megtudhatjuk, hogy a szinte észrevehetetlen autizmussal élők milyen nehézségekkel szembesülnek a mindennapokban. 

Let me be autistic! - The world from an autistic perspective. Episodes from the life of a young boy less affected by autism, showing the difficulties that people with almost imperceptible autism face in their everyday lives.  Hungary

 

15:25-17:00 Professzionális filmek versenyprogramja / Professional films competition programme - Színházterem / Theatre Hall

  1. Only F..ks Pat Me on the Head - Directed by Steph Miller, Paul Wolffram, New Zealand 0:19:58

"I suppose you want to ask me how fast my chair goes?" In this short dramatized documentary we join Jon Little as he negotiates his daily life as a disabled person.

Only F..ks Pat Me on the Head - "Gondolom, meg akarod kérdezni, milyen gyorsan megy a székem?" Ebben a rövid, dramatizált dokumentumfilmben Jon Little-t kísérjük figyelemmel, amint fogyatékkal élőként megküzd a mindennapjaival.

  1. The Man of the Trees - Directed by Andrea Trivero, Italy 0:18:55

Daniel Balima is a senior horticulturist from Tenkodogo, a small Sub-Saharan African town in Burkina Faso, where he lives with his large family and has worked since he was born 67 years ago. Daniel as a child falls ill with polio and, although growing without the use of his legs, he is able to follow his father in the family nursery, walking on his hands.

A fák embere - Daniel Balima vezető kertészmérnök Tenkodogoból, Burkina Faso szubszaharai afrikai kisvárosából, ahol nagy családjával él, és ahol 67 éves kora óta dolgozik. Daniel gyermekkorában gyermekbénulásban betegszik meg, és bár lábait nem tudja használni, kézen járva képes követni apját a családi kertészetben.

  1. The Secret Life of Astrid North - Directed by Ray Jacobs, United Kingdom 0:10:00

Astrid North investigates the arms trade and diamond smuggling in the Arctic Circle, known as queenie to her bemused colleagues Astrid also claims to be the Queen of Zaftra an undiscovered isle in a world not of our own.

Astrid North titkos élete - Astrid North fegyverkereskedelem és gyémántcsempészet után nyomoz az Északi-sarkkörön, akit zavart kollégái csak királynőként ismernek. Astrid azt is állítja magáról, hogy ő Zaftra királynője, egy felfedezetlen sziget, amely nem a mi világunkban található.

  1. Fraser Syndrome & Me - Directed by Kyle Anne Grendys, United States 0:19:43

Filmmaker Kyle Anne Grendys, is only the 75th person to be born with the rare, recessive gene disorder called Fraser Syndrome. Having always felt alone in the world, she sets out on a journey to find her community and finally meets others just like her.

Fraser-szindróma és én - Kyle Anne Grendys filmrendező mindössze a 75. ember, aki a Fraser-szindróma nevű ritka, recesszív génrendellenességgel született. Mivel mindig is egyedül érezte magát a világban, elindul egy útra, hogy megtalálja a közösségét, és végül találkozik másokkal, akik hozzá hasonlóak.

  1. Queen Moorea - Directed by Christine Fugate, United States 0:26:28

An Asian American homecoming queen and her friends, all born with genetic conditions, struggle to fulfill their dreams in a world that refuses to accept them for who they are. Directed and filmed by a crew of filmmakers with disabilities as well as filmmakers who identify as LBGTQ+ and BIPOC.

Moorea királynő - Egy ázsiai-amerikai bálkirálynő és barátai, akik mindannyian genetikai rendellenességgel születtek, azért küzdenek, hogy megvalósítsák álmaikat egy olyan világban, amely nem hajlandó elfogadni őket olyannak, amilyenek. A filmet fogyatékossággal élő, valamint LBGTQ+ és BIPOC személyiségként azonosított filmesekből álló stáb rendezte és forgatta.

 

15:45-18:00 Hosszú játékidejű filmek versenyprogramja / Long films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

 

  1. Manish - Directed by Denis Ramos, Ferdinando Formisano, France 1:15:00

Manish is a polio-disabled boy, who flees from the provinces of Sierra Leone to Freetown during the civil war. He joins there a group of disabled beggars and starts a new life in a dilapidated house. His life takes a new turn when two young people show up in the squat.

Manish egy gyermekbénulásban szenvedő fiú, aki a polgárháború idején Sierra Leone tartományaiból Freetownba menekül. Ott csatlakozik egy rokkant koldusokból álló csoporthoz, és új életet kezd egy romos házban. Élete új fordulatot vesz, amikor két fiatal bukkan fel a házban.

  1. It's OK to be Different - Directed by Robin Toyne, United Kingdom 0:59:11

Centered on the young people and families of Drama Express, a UK award winning theatre group for young people with additional needs , “It’s OK to be Different” charts the evolution of an exuberant performance premiered at Cornwall's iconic Minack Theatre.

A Nem baj, ha más vagy című film a Drama Express, egy brit díjnyertes színházi csoport fiataljaira és családjaira összpontosítva mutatja be a Cornwall ikonikus Minack Színházában bemutatott fergeteges előadás fejlődését.

 

2022.11.09. 09:00-10:00 Speciális filmek versenyprogramja / Special films competition programme - Színházterem / Theatre Hall

  1. Unbound - Directed by Jemima Hughes, United Kingdom, 0:02:57

Unbound is a lively and colourful three minute abstract animation which presents the filmmaker's feelings about being perceived as “wheelchair bound” and her positive experience of physically exciting activities such as dancing and zip wiring.

A Korlátlan című film egy élénk és színes háromperces absztrakt animáció, amely bemutatja a filmkészítő érzéseit azzal kapcsolatban, hogy "kerekesszékhez kötöttnek" tartják, valamint a fizikailag izgalmas tevékenységek, például a tánc és a drótkötélpálya pozitív tapasztalatait.

  1. A barátság nem játék – Cziráki Zsolt és az Ásotthalmi Filmes Csoport, Segítők: Farkasné Németh Ibolya, Tóth Fanni, Hungary 0:07:02

A film egy összetartó baráti közösséget mutat be. Azonban egy váratlan sikerélmény hatására a közösség legmeghatározóbb karaktere hátat fordít a barátainak és az anyagi javakat választja.

Friendship is not a game - The film shows a close-knit community of friends. However, an unexpected stroke of success causes the most prominent character in the community to turn his back on his friends and choose material wealth. Hungary

  1. Piri – Készítette: Mozgásjavító Filmműhely, Segítő: Szalay Kristóf, Budapest, Hungary 0:07:00

Piri nénit mindenki ismeri. Filmünk róla szól.

Piri - Everyone knows Auntie Piri. Our film is about her. Hungary

  1. A film, amit sohasem fogok látni - Bock Valter és az Ágfalvi Filmes Csoport – Ertl Tibor, Horváth Péter, Porga Krisztián, Segítő: Szalay József, Ágfalva, Magyarország 0:15:00

A portréfilm az ágfalvi otthonban élő Bock Valtert mutatja be, aki látássérültként él látó társai között.

The film I will never see - The portrait film is about Valter Bock, a visually impaired man living in a home in Ágfalva, among his sighted peers. Hungary

 

  1. Szomszédok-21. epizód – Készítették: Baki Gyula, Burján Melinda, Gorán Sándor, Jencsel Ágnes, Kacimbarisz Tanaszisz, Záborszky Orsolya, Zsidákovits Ferenc, Segítők: Busi Juliánna és Zétényi Sándor gyógypedagógusok, Budapest, Magyarország 0:06:25

A szomszédjaitok vagyunk mi is. Itt élünk veletek, mellettetek, ugyanolyan örömeink, problémáink vannak, mint minden más embernek. Jelen kisfilmben éppen egy huszonéves fiú szeretne több önállóságot kérni szüleitől, de nagyon nehéz ezt elmondani.

  1. 68. Neighbours - Episode 21 - We are your neighbours too. We live here with you, next to you, and we have the same joys and problems as every other person. In this short film, a boy in his twenties is asking his parents for more independence, but it is very difficult to say it. Hungary
  2. Még 5 perc – Készítette: Gömbös Olivér Segítő: Gömbösné Hideg Viktória, Budakalász, Magyarország 0:03:23

Olivér autistaként másként érzékeli és másként gondolkodik a világ dolgairól. Mindenre előre fel kell készülnie, plusz időt kell kapnia sokszor még a mások számára egyszerű, egyértelmű, hétköznapi dolgok megértéséhez és elvégzéséhez is. Ez gyakran nézeteltéréseket és vidám helyzeteket is teremt Olivér családjában.

5 more minutes - Olivér is autistic and has a different way of perceiving and thinking about the world. He has to prepare for everything in advance, and he needs extra time to understand and do things that are often simple and obvious to others. This often creates disagreements and hilarious situations in Oliver's family.

  1. Hisztek a szellemekben? - Köteles Erzsébet, Budapest, Magyarország 0:12:32

A kisfilm alkotója egy humoros kísértettörténetet álmodott meg, amit az ő jellegzetes stílusában sikerült filmre vinnie.

Believers in ghosts? - The maker of the short film has dreamed up a humorous ghost story, which she has managed to capture on film in his own distinctive style. Hungary

 

09:00-11:30 Hosszú játékidejű filmek versenyprogramja / Long films competition programme - Kamaraterem / Chamber Room

 

  1. Upside Down - Directed by Luca Tornatore, Italy 1:33:00

Paolo, 19, is a boy with Down syndrome. He works in a restaurant but sometimes he acts like a child and has a mild cognitive impairment. The mother, Veronica, is a sunny person, who has accepted her child's syndrome and has learned to deal with it, often with irony.

Fejjel lefelé - A 19 éves Paolo Down-szindrómás fiú. Egy étteremben dolgozik, de néha úgy viselkedik, mint egy gyerek, és enyhe kognitív zavarai vannak. Az anya, Veronica, egy napfényes ember, aki elfogadta gyermeke szindrómáját, és megtanulta kezelni azt, gyakran iróniával.

  1. Forbidden Castles - The Bethlens of Keresd - Directed by: Major Anita, Written by: Gábor Margittai, Hungary 0:53:05

Countess Anikó Bethlen became terminally ill at the end of the Second World War: paralysed from the neck down - yet she organised the aristocratic world of Transylvania with incredible strength of spirit until her death in 2020. For more than two decades she fought for the Bethlens, for their estates and for the castle of Keresd, which was looted and then rescued.

Tiltott kastélyok – Keresdi Bethlenek – Rendezte: Major Anita, Írta: Margittai Gábor, Magyarország

Bethlen Anikó grófnő gyógyíthatatlan beteg lett a második világháború végén: nyaktól lefelé lebénult – mégis hihetetlen lélekerővel szervezte Erdély főnemesi világát 2020-ban bekövetkezett haláláig. Több mint két évtizedet küzdött a Bethlenekért, a birtokokért és Keresd szétrabolt, majd mégis megmenekített várkastélyáért.

 

10:00-11:15 Professzionális filmek versenyprogramja / Professional films competition programme - Színházterem / Theatre Hall

  1. This is My Hand, This is My Leg - Directed by Adam Miklos, Hungary 0:13:47

Csanád and Réka both suffer from limb deficiencies but they both lead a happy life. While Réka is a mother of four and faces her own demons of guilt, Csanád just came to terms with his life.

Ez a kezem, ez a lábam - Csanád és Réka is végtaghiányban szenved, de mindketten boldog életet élnek. Míg Réka négygyermekes anyaként küzd a saját bűntudat démonjaival, addig Csanád épp csak megbékélt az életével.

  1. Wishmakers - Directed by Cheryl Halpern, United States 0:35:00

WishMakers is the story of the Tulip Winery that was established in a residential adult special needs community, the Village of Hope in Israel's Jezreel Valley, and fosters a caring environment while providing employment, dignity and purpose for the residents.

A Kívánságkészítők című film a Tulipán Pincészet története, amely egy speciális igényű felnőttek lakóközösségében, az izraeli Jezréel-völgyben található Remény falujában jött létre, és gondoskodó környezetet teremt, miközben munkát, méltóságot és célt biztosít a lakóknak.

  1. Strázsa Farm / Where we are all at home - Created by Gyula László Hegedűs, Alexandra Kinter, Bálint Tóth, Csaba Soós, Márk Kovács, Kristóf Váradi-Orosz, Éva Berkei, Hungary 0:15:33

A short documentary about the Strázsa Tanya Public Social Cooperative through the story of Zsozsó and Zsolesz.

Strázsa Tanya / Ahol mindannyian otthon vagyunk - A kisdokumentumfilmben a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet működését mutatjuk be Zsozsó és Zsolesz történetén keresztül.

  1. Antika - Created by Zsolt Herczeg, Bella Bartus, Szabolcs Szarapka, Alen Igumanović, Serbia 0:05:29

The short film "Antika" gives an insight into the life of a young man living in foster care in Vojvodina. Antal Puhalák spent his childhood years on the streets. He begged and later took odd jobs. He has multiple disadvantages. He is severely dyslexic and dysgraphic, which is why he never learned to read and write. Despite this, he loves poetry. Because of his unhappy fate, he finds peace only in poetry.

Antika - Egy nevelőszülőknél élő vajdasági fiatal életének mozzanataiba enged betekintést az Antika című kisfilm. Puhalák Antal kisgyermek éveit az utcán töltötte. Kéregetett, később pedig alkalmi munkákat vállalt. Halmozottan hátrányos helyzetű. Súlyosan diszlexiás és diszgráfiás, ezért soha nem tanult meg írni és olvasni. Ennek ellenére szereti a verseket. Viszontagságos sorsa miatt egyedül a versekben lel nyugalmat.

  1. Listening - Directed by Jonathan Moore, United States 0:03:17

A short documentary/experimental film that gives a lyrical account of what it's like to be hearing-impaired.

Hallgatás - Egy rövid dokumentumfilm/kísérleti film, amely lírai módon mutatja be, milyen érzés hallássérültnek lenni.

 

11:15-12:00 Speciális filmek versenyprogramja / Special films competition programme - Színházterem / Theatre Hall

  1. A szökevény – Készítette: Ivánfi Tibor, Nyíri László, Rácz József, Tóth Mária, Magyar Magdolna, Segítő: Tóthné Nagy Ágnes, Bánhalma, Magyarország 0:03:31

Az animációs film egy elszökött macskáról szól, gazdája keresi, a film főszereplője találja meg, azután baleset éri a macskát. A baleset után elviszik az állatorvoshoz, majd utána hazaviszik a gazdájához.

The fugitive - The animated film is about a cat that has run away, its owner is looking for it, the protagonist finds it, and then the cat has an accident. After the accident, the cat is taken to the vet and then returned to its owner. Hungary

  1. The Oscar Show - Directed by Oscar Segal, United States 0:09:29

Oscar Segal, a 27 year-old man with autism, has an enormous network of people he knows who work in schools, social service agencies, and programs for people with autism. These people frequently offer Oscar opportunities to be on panels and to appear in their organizations' films.

Az Oscar show - Oscar Segal, egy 27 éves autista férfi, hatalmas hálózattal rendelkezik olyan ismerősei között, akik iskolákban, szociális intézményekben és autista embereknek szóló programokban dolgoznak. Ezek az emberek gyakran kínálnak Oscarnak lehetőséget arra, hogy részt vegyen a panelekben, és szerepeljen a szervezeteik filmjeiben.

  1. Ragyogj, ragyogj… Egy kék fiú élete – Készítette: Rum-Kastély EGYMI Médiaszakkör Segítők: Ihász-Kozmor Barbara, Győrváry Góth Szilvia Rum-Kastély, Magyarország 0:15:36

Portréfilmünk egy autista fiatal életéről szól. A közönség megismerhet egy sokrétű, sajátos gondolatvilágú fiatal.

Shine, shine... The life of a blue boy - Our portrait film is about the life of a young autistic person. The audience can get to know a young person with many facets and a unique way of thinking. Hungary

  1. Illúzió – Készítette: Speciális Filmes Csoport, Szombathely, Segítő: Sarlainé Albert Lívia, Magyarország 0:03:45

2022 elején a filmes szakköri munka alkalmával megírt forgatókönyv alapján készített kísérleti film. Vajon mit rejt a táska? A készítők a film történéseinek értelmezését a nézők fantáziájára bízzák.

Illusion - In early 2022, a experimental film based on a script written during a film workshop. What's in the bag? The makers leave it to the imagination of the audience to interpret what happens in the film. Hungary

  1. Az utolsó koala – Készítette: Lengyel Krisztina, Segítő: Gaál Balázs, Szentgotthárd, Magyarország 0:06:11

Az Európában élő kislány szülei elváltak, édesapja Ausztráliában él. Szünidőben a kislány gyakran látogatja meg apját, nyaralásai során pedig összebarátkozik egy koalával. Csodálatos animációs film a környezetvédelemről, a gyakran értelmetlen fairtásról, az állatok iránti szeretetről és az odaadásról.

The last Koala - Living in Europe, the girl's parents are divorced and her father lives in Australia. She often visits her father during the holidays and makes friends with a koala. A wonderful animated film about the protection of the environment, the often senseless deforestation, love and devotion to animals. Hungary

Szakmai programterv 2022

Írta: MSMKE

- MSMKE Szakmai munkacsoport megbeszélése, 2022. január 26.

- ONLINE Filmes Napok, 2022. május 4.
Virtuális közösségi együttlét, ahol a filmes csoportok egy időben, de az ország különböző helyszínein készítenek filmeket és mutatják be azokat a világháló segítségével.

-  1. Dunántúli Speciális Filmszemle, Szombathely 2022. május 25.
Rövidfilmes pályázat fogyatékkal élő speciális filmes alkotók részére. Együttműködésben a Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesületével

- Speciális Filmes Alkotótábor és Műhely, Szolnok, Tiszaliget 2022. július 24-29.
Az alkotótábort a fogyatékossággal élő filmesek és segítőik részére szervezzük, ahol filmes szakemberek bevonásával segítséget nyújtunk számukra a filmkészítés technikáinak elsajátításában.

- Éves Közgyűlés 2022. július 26. Szolnok, Tiszaliget

- VI. Kőszegi Filmes Napok, Kőszeg, 2022. szeptember 6-7.
Közösségi együttlét, ahol a filmkészítés elméleti és gyakorlati technikáival ismerkedhetnek meg a speciális filmes közösségek.

- Speciális Nézőpont bemutatkozó nap, filmvetítésekkel 2022. szeptember
Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár, Szombathely

- 4. Tiszántúli Speciális Filmszemle, Kisújszállás 2022. szeptember 28.
Rövidfilmes pályázat fogyatékkal élő speciális filmes alkotók részére. Együttműködésben a „Fenyves Otthon” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Fogyatékosok Otthonával

- 8. Magyar Speciális Filmfesztivál / 8th Hungarian Disability Film Festival Budapest, 2022. november 7-9. 
Fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők, valamint független- és hivatásos filmesek nemzetközi integrált filmfesztiválja. 


„Bianka kérdez” interjúsorozat készítése (folyamatosan, egész évben)
Rövid beszélgetések, interjúk készítése olyan érdekes emberekkel, akik valamilyen formában (alkotók, szakemberek, támogatók) részt vesznek a speciális filmezésben. 
A kérdező: Szabó Bianka speciális filmes alkotó, szakmai zsűritag

- Speciális Mozifilm Klub – AGORA Savaria Filmszínház, Szombathely, közösségi mozi élmény biztosítása fogyatékossággal élők számára (folyamatosan, egész évben)

- Magyar Speciális Filmarchívum (www.sfa.hu) folyamatos bővítése – az eddig készült valamennyi speciális film kategorizálása, archiválása és online felületen való elérhetővé tétele kutatások és szakmai folyamatok céljából

- Alternatív Képszínház, Szombathely színjátszó csoport működtetése együttműködésben a szombathelyi Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft.-vel, illetve a Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesületével 

 

TÁMOGATÓINK / PARTNEREINK: