II. Magyar Speciális Független Filmszemlebeszámoló

Ideje: 2016. október 26-27.

Helye: Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest 6. ker. Eötvös utca 10.

Benevezett filmek száma: 36 A versenyprogramba került filmek száma: 32

díjak - II. Magyar Speciális Független Filmszemle, BudapestA Filmszemle megvalósulása – ahogy 2015-ben is történt – a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A legjobb filmeket készítő alkotók számára pénzdíjakat ajánlott fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (500.000,-Ft), valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (200.000,-Ft).

A szeptemberi határidőre 36 film érkezett az ország különböző pontjairól, intézményekben, illetve családban élő speciális filmesektől egyaránt. A Filmszemle felhívása a civil függetlenfilmes alkotókat is elérték, akik szintén nevezték alkotásaikat a seregszemlére, érkezett film a határon túlról is.

Az értékelő zsűrit Janisch Attila filmrendező, Radványi Katalin főiskolai tanár, ELTE-BGGYK, Kulcsár Tamás Filmrendező és Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke alkotta.Krucsainé Herter Anikó Helyettes Államtitkár Asszony és Fábián Gábor elnök

A filmek önmagukért beszélnek, viszont a legtöbbször keveset tudhatunk az alkotókról. A speciális filmek készítőinek megismerését egy úgynevezett werkfotó kiállítás segítette „Így készült” címmel, mely a rendezvény teljes ideje alatt látható volt. A 32 fotóból álló kiállítási anyag a Filmszemle hirdetésében szereplő, külön felhívás hatására állt össze, melyeket maguk az alkotó műhelyek küldtek be.

2016. október 26.-án 10 órakor Asztalos Zsolt a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke és Fábián Gábor a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke nyitotta meg a programot, illetve köszöntötte a résztvevőket. A versenyfilmek 26.-án és 27.-én összesen 5 vetítési blokkban kerültek a rendezvény műsorára.

A két nap között, 26.-án 18 órától szakmai értékelésekre került sor, a zsűri tagjai kérésre értékelték, véleményezték a filmeket. A folyamatos fejlődés érdekében fontos a segítség és a szakmai visszacsatolás ebben a formában is, a speciális filmesek, illetve segítőik számára.

Kulcsár Tamás, lovass Tibor, Janisch Attila, dr. Radványi Katalin, Mattyasovszky Zsolnay Zsófia és Fábián ÉvaAz értékelők 8 „nagydíjat”, valamint 7 különdíjat ítéltek oda a legjobb alkotásokért. Az 1.500.000,-Ft összértékű díjazás az MNF, az EMMI és az NMHH támogatásával állt össze. A rendezvény díjátadójára 27.-én 15 órától került sor, ahol Janisch Attila filmrendező foglalta össze a két nap alatt tapasztaltakat, valamit hasznos tanácsokkal látta el az alkotókat. Ezt követően Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a rendezvény résztvevőit, aki a díjátadó keretein belül személyesen adta át a Filmszemle Aranyszárny nagydíját.

A Magyar Speciális Független Filmszemle mind a sérült emberek elfogadása, mind a hasznos kulturális és szabadidős tevékenységek szempontjából fontos rendezvény, mely integrált formában biztosítja a megmutatkozási-, és ezzel együtt a fejlődés (a tanulás) lehetőségét, valamint a találkozásokat, az egyre bővülő közösség fejlődését.Tóth Mária Szemle nagydíjas alkotó segítőjével Tóthné Nagy Ágnessel

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület valamennyi tagja nevében hálásan köszönjük támogatóinknak és a résztvevőknek a segítséget és a bizalmat.

A megkezdett munkát folytatjuk tovább, a harmadik Filmszemle 2017. október 26-27. kerül megrendezésre.

 

Fábián Gábor

elnök, MSMKE

Kőszeg, 2017. január 14.

 

Díjazottak:

A szemle nagydíja (osztott)

- Emlék-képek - Tóth Mária, Bánhalma

- Magunk vagyunk - Mitlasóczki Gergő, Pázsitka Ákos, Dunaújváros

Aranyszárny nagydíj (osztott)

- Ölelés - Gulyás Károly, Major József, Juhász Zoltán, Külvári Krisztián, Tordas

- A győztes mindent visz - Békéssy Klára, Szolnok

Arcaink nagydíj (osztott)

- Miatyánk - Ertl Tibor és az ágfalvi filmesek, Ágfalva

- Egymást tanítva - Jobbágy Bernadett, Budapest

Együtt közösségi nagydíj (osztott)

- Két életút egy kastélyban - Rum-kastély EGYMI Média Szakköre

- Villámcsapások(k) - Sándor Tamás, Kaposvár

Különdíjak:

- Helstáb Martin, Pécs / A filmszemle logójáért speciális különdíj

- Képeim - Bogdán Ferenc, Kőszeg / Különdíja a képi látásmódért

- Erdély szívében jártunk - Vass Sándor (Sancy), Püspökladány / Legjobb úti filmnek járó különdíj  

- Vésztő - Északi Támpont Egyesület, Budapest / Legjobb promóciós filmnek járó különdíj

- Életrevalók - Para-Fitt Egyesület, Budapest

- Magának adom - Cziráki Zsolt, Ásotthalom / A legjobb elsőfilmesnek járó különdíj

- Élettér - M. Nagy László, Helemba (Szlovákia) / Közönségdíj

TÁMOGATÓINK / PARTNEREINK: