Szöveges értékelés 2020

Szakmai értékelés VI. Magyar Speciális Független Filmszemle
Budapest, 2020. november 17-18.

 1. A két jóbarát - Nyíri László és a Bánhalmai filmes csoport Segítő: Tóthné Nagy Ágnes 2:49

Naiv báj és tiszta üzenet jellemzi a filmet. Egyszerű eszközökkel, hatásos eredményt teremt meg a rendező.

 1. A HÍVÁS - Vincze Zoltán, Dobóczy Balázs, Fekete Mátyás, Pethő Péter, Juhász Róbert, Szereplők: Csapó Attila, Nagypál Gábor, Orbán Levente, Salát Lehel, Spolarics Andrea, Dékány Barna, Georgita Máté Dezső 21:19

Remek alapötletre épülő, szépen kivitelezett film, amit a helyzethez illő humor kísér végig. Érdekes képi világ, nagyszerű színészi munka. Személyes ízlésemnek a dialógok néhol „irodalminak" tűnnek, ezekre legközelebb kicsit jobban figyelnék – de összességében egy nagyon szerethető alkotás.

 1. Ki hol mikor – Mozgásjavító Filmműhely, Mozgásjavító EGYMI, Budapest Segítő: Szalay Kristóf 5:17

Jó alapötlet, izgalmas képek (pl. felső gépállás a kezekről vagy a fekete-fehér flashback a nénivel). Az fotó/animáció is üdítő a végén. A zene nagyon összeforrt a Mekk Elek sorozattal, amit itt nem igazán értek.

 1. 34 év - Lengyel Krisztina, Szentgotthárd Segítő: Gaál Balázs 24:00

Krisztina filmje képileg nem annyira izgalmas, de a történetek mindent átvisznek. Az ember egy idő után minden mást elfelejt és csak hallgatja és hallgatja a beszélőt. Nagyszerű alany, nagyon erős történetekkel. Ezzel a filmmel – a nagyszerű animációk után – a filmkészítő Krisztina egy új oldalát ismerhettük meg. Az epilógus még személyesebbé teszi az egész alkotást.

 1. Lehetőség – Peresztegi Hanna, Budapest 5:05

Az alkotó még keresi a megfelelő formai és filmi megoldásokat, de ha kitartóan dolgozik újabb filmeken, van rá esély, hogy megtalálja a saját stílusát.

 1. Roller Coaster - Szvetnyik Zsuzsa, Solt 25:37

A film még magán viseli az egyetemi filmek tipikus „iskolás jellegét” , hosszabb a kelleténél, túl sok mindent akar belezsúfolni egyetlen filmbe.

 1. Az én anyukám a legeslegjobb - Fonyó Gergely Focusfox Kft. Budapest 15:12

Gyomorszorító érzést kiváltó élmény ez a nagyon megélhető történet. Megrázóan erős a főszereplő hiteles játéka. Talán az ő sminkje és ruházatának rossz állapota eltúlzott, ami kicsit kizökkenti a nézőt a film sodrásából Jó forgatókönyv. Szépen világított, érzékenyen fényképezett film.

 1. Fordulj körbe… Budapest ÉNO Filmes Szakköre, Budapest Főváros XV. ker. Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona 19:16

Riportok egy tánctáborból. A kezdő képsor kicsit homályos. A narráció jó, de mintha „fazékból” jönne! Az interjúknál is ezt éreztem. Erre ügyelni kell! Tetszett a sok-sok akciós kép! A táncos képsoroknál egy kamera beállítást használtak. Lehet változatosabban alkalmazni a kamerát! Az interjúk képkivágásánál a riportalanyokat középre, alulra komponálták. A fejek felett levegős rész, baloldalon egy tűzoltó készülék látható. Ezek apró figyelmetlenségek, lehet javítani! Hangerőre figyelni, kiegyensúlyozni! Fontos a feliratozás! Összességében ügyes próbálkozás! Gratulálok!

 1. Zárt kapuk mögött - A Fenyves Otthon lakói és a Bánhalmai filmes csoport Segítő: Tóthné Nagy Ágnes 28:20

Szép, személyes hangvételű alkotás 2020 legégetőbb problémájáról, a karanténról. Nagyon szimpatikus, hogy az esetleges informatív tévedéseket a riporter csak kijavítja, de benne maradnak a filmben. Marika nagyon helyes az arany ászokos sapkájában ?. Nagyon jó a végén a pozitív lezárás: az elszálló léggömbök, a karantén vége.

 1. Csak álmomban - Nagy Zoltán, Porga Krisztián, Horváth Péter, Krizmanits Ervin, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva Segítő: Szalay József, Seidl Vanda 4:15

A játékfilmes kísérletezés egy jó példája ez a film. Az ötlet és annak kidolgozása jól sikerült, és egy szórakoztató alkotás lett az eredménye.

 1. Családban maradva I. – Ami van, annak szabad lennie - Hajnal Gergely, Faludi Ferenc Akadémia 22:47

Érdekes beszélgetés egy pár között, előbb külön-külön, majd egymás mellett. Ötletes az egymásra találás elbeszélése, illetve a konfliktusok két szemszögből történő bemutatása. Jó ötlet a semleges háttér előtti ültetése a szereplőknek! A plánok, a világítás szépen tervezett! A váltott képkivágások segítik a mesélő részeket! Egy két szereplős színházi előadást láttam, amit akkor, ott írtak a szereplők. És jöttek a kedves képsorok a családról játék közben! Nagyon jókor!  Kétalakosra váltás! Szembesítés! Mintha békéltetést látna a néző! Egy autista fiú és két egészséges gyermek és szüleik története. Jó vágás, remek film!

 1. Irány a buli – Rum-Kastély EGYMI Médiaszakköre Segítők: Győrváry-Góth Szilvia, Beke Ildikó, Boros Ferenc 6:32

Nagyon jó hangulatú alkotás, az elején nagyszerűen ki van találva az időmúlás és a várakozás érzékeltetése. Remek helyszíneket sikerült találni például az eltévedéshez. És ahogy Évi üti a menekülő fiúkat és kiabál utánuk, az egyszerűen csoda!  Ha lett volna színésznői díj, biztos javaslatot tettem volna rá! Fantasztikus az is, ahogy a lányok egy másodper alatt lecserélik a fiúkat. Jó a feloldás is – egy apróság: ha a filmben a lányok megbocsátanak, zenében ne tegyük be alá az 'Egy jó asszony mindent megbocsát' című dalt, mert a nézőnek nincs szüksége arra, hogy ezzel erősítsük azt, amit egyébként is lát.

 1. Együtt képesek vagyunk – Cziráki Zsolt, Ásotthalom Segítő: Czöndörné Mohai Ibolya 6:13

Érthető, hogy ez az év az elmaradt – vagy szűkebb körben megélt – eseményekre terelte az alkotók figyelmét. A filmben sikerült megragadni a közös élmény örömteli hangulatát. Egy javító szándékú javaslat: a beszélő ne legyen bevágva a felső sarokba, mert az olvasott szöveg csak narrációként jelenik meg, amit nem kell látnunk. Kíváncsian várom, mi lesz a következő -kicsit inkább belülről fakadó -alkotás, ha a járvány véget ér.

 1. BNYF – Felnőtt logopédiai szolgáltatás – Nádasdi Anikó, Garamvölgyi Kornél, Médiacentrum Debrecen Kft., Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ, MyAd Marketing Kft. 1:35

A beszédhibával élők egyik szegmensének logopédiai terápia szolgáltatását népszerűsítő film. A két, beszédhibában érintett szereplő hatásosan szólítja meg a nézőt, de a szerkesztés és az inzertben megjelenő szöveg didaktikussága sokat vesz el a karakterek által megteremtett attitűdformáló szándékból

 1. Karantén - Baranyai Tünde, Ertl Tibor, Porga Krisztián, Horváth Péter, Krizmanits Ervin, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva Segítő: Szalay József, Seidl Vanda 21:08

Jól szerkesztett, szépen kamerázott, idegen anyagokat is adekvátan használva, az intézet életébe korrekt betekintést nyújtó riportfilm. A film belső ritmusának, és a feszültség fenntartásának segített volna feszesebb tempójú, kritikusabb vágás.

 1. Falkám - Mazzag Izabella, Budapest 24:45

Egy betegség nagyon izgalmas bemutatása, ahol a kamerahasználat, a vegyes technika és a vágás még érdekesebbé teszi a nagyszerű interjúalanyok által elmondott dolgokat. A nagyon személyes hangvétel és megjelenés pedig még egy óriási pluszt ad a filmnek. Nagyon izgalmas, és egyben informatív anyag.

 1. Nem akarom elhinni - FÉHE Filmes csoportja, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Szombathely Segítő: Sarlainé Albert Lívia 4:00

A szinte embernélküli képek az elején, illetve a dialóg hiánya nagyon jól adja vissza a karantén nyomasztó hangulatát. A zene is nagyon illik ehhez a hangulathoz. Mindezt remekül ellenpontozzák az álom/visszaemlékezés üdítő, képei – ami után újra támad a jelen. Az a pillanat egyszerűen csodás, mikor a főhős észreveszi az asztalon hagyott dolgokat.

 1. Valamit valamiért… - Budapest ÉNO Filmes Szakköre, Budapest Főváros XV. ker. Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona 5:01

Szép ötlet, igazi táborban megvalósítható film, egyszerű, érthető és igaz mondanivalóval. A vágásoknál a zene elég nagyot üt – tudom persze, hogy a hang lecserélésére nem volt lehetőség, ezért vegyétek úgy, hogy ezt nem is írtam ?

 1. Szabadság – Sipos Bálint, Budapest 2:57

Tipikus „útkereső” kísérleti film annak minden pozitív és negatív jellemzőivel.

 1. Tükör által homályosan - Bicskei Róbert, Alsószentmárton 42:26

Nagyon tetszett! Naivan izgalmas és lebilincselő, bár gondjaim voltak a képi világgal, a vágással, a hanggal. A főszereplő jól szerkesztett szöveggel jelenik meg a filmben, az utcai képkivágáson alig látszik, nem értettem az okát. Kiváló gondolat volt a feliratozás!  Ügyes gondolat a sok helyszín! A vágóképek között sok szépen tervezettel találkoztam! Mozgás közbeni felvételeknél a hang is megfelelő volt! A szobabelső sötét volt, elkelne ilyenkor egy kisebb lámpa! Nem láthattam a megszólalók arcát! A modern wishek váltása nekem nem tetszett. Összességében ügyes próbálkozás! Csak így tovább! Gratulálok!

 1. Kulcs a szabadsághoz - Fegyverneky Sándor, Iványi Petra, Antal Zsuzsa, Csángó Dániel, Gál Dániel, Ivicsics Borbála, Kalász Veronika, Katona Vanda, Köllő Gergely, Kunt Zsuzsanna, Sándor Anikó, Tóth Károly 9:47

A karanténfilm idén önálló kategória is lehetett volna, mert több alkotás is született e témában. A bezártság megélése, a fogyatékossággal és nem fogyatékossággal élő személyeknek sok olyan élményt adott aminek kibeszélése történik ebben az alkotásban. Az amúgy érdekes elbeszéléseknek ezen megvalósítása a film formanyelvi lehetőségeit nem tudta kihasználni.

 1. Miért nem lép? – Kali András, Suba Áron, Ütős Filmek 7:02

Ismerős helyzet – mindannyian voltunk már így gyávák – de színészileg szépen van ábrázolva, hogy a főszereplő esetében ez túlmutat az egyszerű gyávaságon. A vágás stílusa, tempója – bár remek ötletek is vannak benne, de – nem egységes, ezen javítanék. Az alkotók ügyesen megtartják a titkot egészen a film végéig.

 1. A magányos farkas - Kozma Áron, Koltai Balázs, Györe Hunor, Kovács Barbara, Szilassy Réka, Taletovits Benjamin, Szombathelyi Jóbarátok Segítő: Karácsony Éva 7:00

Nagyon szerethető, kedves film, főleg a színészi játék miatt. A jó értelemben vett amatőr szereplők játékossága, kifejezetten jóleső élmény. Talán a kamera beállításoknak a szituációk vizuális leképezésénél, fókuszáltabb figyelmet kell fordítani, hogy a dilógusok során a szereplők pozicionálása adekvátabb legyen. A vizuális effektek nélkül is jól működik ez az alkotás.

 1. Nem áll meg az élet – Halász Gábor, Keszthely 19:00

Egy vak fiú önvallomásai! Jó feldolgozás! A kezdő képek elvarázsoltak! Szép képkivágások a természetben! Jobb, mintha szobabelsőben készültek volna a felvételek! Kiváló a hang! A felhős képek az idő múlását jelzik! Ügyes gondolat az egyre közelebbi kép a beszélő fejről! A fotók a múltból a drámai feszültséget teremtik meg. Aztán jönnek a kutyás fotók, és a történetek a segítő társsal. Vakvezető kutyákat képző intézet bemutatása. Ügyes fonalvezetés, jó képek és vágás! A vége képsorok megint művésziek! Gratulálok!

 1. Egy képben mondom el - Bán Sándor, Brassói Ferenc Tamás, Budapest 48:00

Nehezen feldolgozható élmény, mely számos rendkívüli szöveges, képi és hangi elemmel bevonza a nézőt, de magára hagyja az értelmezéssel. Van benne potenciál, ami szorosabb és kritikusabb vágással erősebben manifesztálódhatott volna.

 1. Volt egyszer egy különleges nap – Vass (Sancy) Sándor, Napfényes Sziget Integrált Intézmény, Püspökladány 4:16

Szép, zenére összevágott montázs, de azért ez egyfajta – persze a szó nem rossz értelmében vett – „eseményrögzítés". Sancy, benned ennél több van: gondolj csak a díjazott filmedre, ami saját gondolatra épült. Szerintem mindenképpen azt az irányt folytasd, ahol jobban benne tudsz lenni az anyagban alkotóként az elejétől – még ha esetleg csak ötlet szintjén is – és nem csak az utómunkájában.

 1. Bailamo - Bagi Natália, Almási Vivien, Szecsődi Bálint, Makra Ella, Vajdaság, Óbecse 10:11

Ügyes feldolgozása egy kedves táncos történetnek, amit egy baleset tört ketté. Jó forgatókönyv, jó operatőri munka, ügyes szereplők, és átgondolt jelenetek szerinti vágások! Tetszett! Gratulálok!

 1. SHS – Nádasdi Anikó, Andriska János, Médiacentrum Debrecen Kft., Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ, MyAd Marketing Kft.1:48

A nagyon fontos üzenet megfogalmazásának, nagyon leegyszerűsített a formai kivitelezése. Az állóképek mozgatása, a szlogenek felsorolása és a gumizene nem segíti a filmélmény kialakulását a nézőben. Továbbgondolásra ajánlom, mert egy jövőbeni film vázlatának, storyboardjának alkalmazására jól használható alap.

 1. Biztos ami biztos – Mozgásjavító Filmműhely, Mozgásjavító EGYMI, Budapest Segítő: Szalay Kristóf 4:30

Nagyon ötletes film és a vége poén is találó! Ráadásul egy korábbi filmjükre is utalnak! Ügyes felépítésű a forgatókönyv, apróbb kapkodó kamerahasználat. Jó a hang! Ügyes a tanárnőt játszó szereplő. Tetszett a vágás, és ahogy a kamera az összes szereplőt megszólaltatva mozgott. Jó úton jár a csapat! Gratulálok!

 1. Tiszántúli - Baranyai Tünde, Ertl Tibor, Porga Krisztián, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva Segítő: Szalay József 9:10

Beszámoló a Tiszántúli filmszemléről. Ügyes úti film, apróbb hibákkal, de fantasztikus gondolatokkal, és igen őszinte élménybeszámolókkal. A kameramozgás néhol zavaró, kapkodó, ettől a képek homályosak, és vágni is nehéz ezeket a snitteket! Tetszettek a hangulati elemek, az utószinkronizálás! Kiváló rész a tónál Tibor vallomása, a mozgó kamerával! Összességében megkaptam a stabil ágfalvai színvonalat! Gratulálok!

 1. Balázs kamerája - Bolla Kolos, Budapest 14:32

„Balázs kamerája” sajátos megoldásaival, egy idő után „manír” érzetét kelti a nézőben. Kevesebb több lett volna.

 1. Káosz – Száva Katalin, Eger 4:47

Erős szövegből és izgalmas képekből építkezik a kisfilm, mely a szerzői szándék szerint szuggerálja a nézőbe a káoszt, mely az alkotó viszonyát sejteti a mentális zavarokkal.

 1. PATH – Kiss Zsuzsanna, Budapest 6:12

Érdekes kísérleti rajzfilm a másságról. Gömbök sokasága közt egy négyszög, aki egy háromszögre lel. Nagyon tetszett az ötlet! Ügyesek voltak a színváltások! A forgatókönyv tökéletes megvalósítását éreztem az átgondolt kerettörténettel, a jelenetekkel, a jó vágásokkal, a színek hangulatot segítő váltakozásaival. Gratulálok!

 1. Ezek a szorgos kezek - Kiss Ferenc GYMSM Alpokalja Szociális Központ Peresznye Segítő: Fülöp Konstantin 5:16

Egy jó ötlet, szellemes vizuális megvalósítása. Ilyen és ehhez hasonló témákkal érdemes a csapatnak a jövőben is kísérletezni.

 1. Esély Café „Dolgozni akarok!” – Misák Darinka, Stübe Gergely, Esély Pedagógiai Központ EGYMI Pánczél Imre Tagintézmény, Gyula 17:34

Ügyes a kezdés! A képet akár óriásplakáton is megjeleníthetnénk! A szerdai napokon fogyatékossággal élők szolgálnak fel a kávéházban. Szép képkivágások az interjúknál, sok remek akciókép! Örülök a feliratozásnak a szöveg jobb megérthetősége miatt fontos volt! Az „egyiptomi” plánoknak annyira nem örültem!  Nem értettem a képváltásokat a két oldalsó kameraállásnál. Szembe, majd oldalról, aztán ismét szembe? De láttam, hogy ez koncepció, így elfogadtam. A zene nagyon sokat segített és a nyugodt optikai mozgások, a vágás is segítette a történet megértését, átadását! Gratulálok!

 1. Az autizmusról – Nádasdi Anikó, Andriska János, Médiacentrum Debrecen Kft., Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ, MyAd Marketing Kft.2:19

Tiszta és világos ábrázolásmód, egyszerű eszközökkel történő precíz információ átadás jellemzi a filmet.

 1. A vad biciklista - Ivánfi Tibor és a Bánhalmai filmes csoport Segítő: Tóthné Nagy Ágnes 4:00

Szép, kerek, egész történet – minden a helyén van: seb, szirénázva érkező mentő, színészi játék, operatőri munka és a vágás is. Nagyon kellemesen nézhető, élvezhető alkotás.

 1. Egy nap kerekesszékben. - Ágócs Noémi, Balogh Dénes, Antal Csenge, Budapest 10:38

A „különleges” élethelyzet átéléséhez való hozzásegítés jellemzi a filmet.

 1. Légből kapott világ – Kvalla Gábor Balázs, Paletta Richárd 25:40

Tiszta szerkezet és pontos figyelem vezetés. Remek dokumentumfilm.

 1. Dani munkába áll – Vadas László, Dénes Tamás Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület, Budapest Segítő: Csendes Péter 6:41

Ügyes feldolgozás a munkába állásról, befogadásról. A riportalanyok beállítása jó ötlet, de nincs mélysége a képnek. Számomra kicsit hosszú volt a két kezdő riport! Lehetett volna több akciókép a vezetővel, a mentorokkal! Bátran kell próbálkozni a vágóképek használatával! A pinpongozás nagyon jó volt és kellett a film végére. A hang és a vágás rendben! Ügyes film! Gratulálok!

 1. Ágfalvi karácsony - Baranyai Tünde, Ertl Tibor, Porga Krisztián, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva Segítő: Szalay József 08:31

Jó hangulatú, szépen kamerázott alkotás, mely témájában és formájában nem merészkedett izgalmasabb megoldások irányába, ezért hiányérzetet kelt a nézőben. Az alkotókban van potenciál egy újszerűbb megfogalmazás felé, amivel élni kell egy jövőbeni film létrehozásánál.

 1. Free Mobility – Somogyvári Rudolf, Videant Kft. Budapest 25:07

Fantasztikusak ezek a mozgássérült sportolók! Rengeteg helyszínen, eseményen készült felvételeket láthattam. Már a kezdő képek tökéletesek voltak! Megteremtették a film hangulatát! A film akcióképei, az átgondolt operatőri munka, a sok plán nagyon fogyaszthatóvá tette a filmet! Iszonyú nagy munka van ebben az alkotásban, de megérte a fáradtságot! Közelebb hozta hozzám az érintettek gondolkodását! Az akaraterő fontosságát, az összefogás lényegét! A nagy mennyiségű nyersanyagból ugyan nehéz lehetett, de sikerült remek filmet összevágni. Kiváló munka földön, vízen, kerékpáron, csónakkal! Tetszett! Gratulálok!

 1. Lépés nélkül járni… - Bukovinszky Zsolt, Rási Zoltán, Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. 30:57

Ügyes feldolgozása egy mozgáskorlátozott, világjáró fiatalember életének! Kiváló szerkesztői, operatőri munka! Jól választott interjúhelyszínek, sok akciókép, jókor beillesztett korábbi fotók! Gratulálok!

 1. A mosoly - Oganova Eranyak, Nem Adom Fel Korlátok nélkül című pályázat díjazott alkotása 0:27

Nagyon „ütős" kisfilm: alig fél perc, de minden benne van, hogy megfogja a nézőt ebben a témában.

A Nem Adom Fel Alapítvány által meghirdetett Élet korlátok nélkül című művészeti pályázat fődíjas filmje, mely az MSMKE felajánlásából a 6. Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest versenyprogramjába került

 1. Digitális oktatás - Czipa András, Nem Adom Fel Korlátok nélkül című pályázat díjazott alkotása 2:07

A kényszerű összezártságból fakadó, együttműködés, egyszerű és érthető ábrázolása az erőssége az alkotásnak.

A Nem Adom Fel Alapítvány által meghirdetett Élet korlátok nélkül című művészeti pályázat fődíjas filmje, mely az MSMKE felajánlásából a 6. Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest versenyprogramjába került

 1. Szeretettel gyógyító - Tóth Mária és a Bánhalmai filmes csoport Segítő: Tóthné Nagy Ágnes 15:13

Szép gondolat, szép történet. Az első snittben jó lett volna közeliket is látni az arcokról. Remek a két főszereplő, nagyon hosszan el lehetne nézni/hallgatni őket. Jó, ahogy az élet „megjelenik" a háttérben (horkoló ember), az viszont kicsit fura, ahogy vágással ott terem egy harmadik ember a képben. A vége a lassítással, a zenével és az összebújással nagyon szép.

 1. Koraszülött – Kollár Csaba Attila, Budapest 4:46

A téma választás és az animációs stílus szerencsés összetalálkozása jellemzi a filmet.

 1. Amerikai konyhát szeretnék - Reality 9. epizód - Gerő Péter író-rendező, Kiss Henriett Író-riporter, Körtési Béla Operatőr, Kende Júlia vágó, Rozgonyi Gábor hangmérnök Vajda Vilmos zenei szerkesztő ARC Produkció Kft. Budapest 52:41

Nagyszerű anyag – a szó legnemesebb értelmében dokumentumfilm. Látszik, hogy nagyon nagy munka van benne. Nagyon izgalmas alanyok, szép képek (Körtési Béla most is szépen fényképezett). Az embernek azonnal kedve támad, hogy megnézze a többi részt is.

 1. Karantén ÉLET – Cziráki Zsolt és az Ásotthalmi filmes csapat Segítők: Garamvölgyi Lászlóné, Czöndörné Mohai Ibolya, Turzó Antal 8:45

Tanulságos oktatófilm a karanténszabályokról, talán kevesebb állóképpel kifejezőbb lett volna. Köszönet a bakiparádéért!

 1. Nino bárkája – Miklauzic Bence rendező, Maruszki Balázs író-forgatókönyv író, LUMIERE Film & TV, Budapest 58:28

Remek téma, profi forgatókönyv, profi rendezés, kitűnő színészek…Méltán nyert Nagydíjat. Csak gratulálni tudok az alkotóknak.

 1. 100AKADÁLY - FÉHE Filmes csoportja, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Szombathely Segítő: Sarlainé Albert Lívia 4:44

Érdekes és ügyes történet! Tetszett! A zeneválasztás volt az alap! Gyakorlatilag a zene mindent sodort magával. Ügyes jelenetekre bontott forgatókönyv, és jól kivitelezett operatőri, vágói munka. Örülök, hogy ügyes kamera használatot láthattam. Nem éreztem kapkodást, nem volt túlforgatott jelenet, volt ritmusa a filmnek! A hanggal nem kellett foglalkozni, így csak a mozgás, a plánok beállítása volt kérdéses. Jól sikerült a film! És már nem az első! Gratulálok!

 

Értékelők:
Varsányi Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi tanár
Kulcsár Tamás filmrendező
Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, médiapedagógus
Szaffner Gyula ügyvivő szakértő, ELTE-BGGYK

Last modification: P 11 dec. 2020